29
01/2010
0

Autistakért a jégkorongcsapat

Soltész Miklós és Kósa Ádám kezdeményezése nyomán az Alba-Volán-Fevita jégkorongcsapata idén a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítványt támogatja a szezon elkövetkezendő meccsein. A társadalom hajlandó áldozni a jó ügyekért csak tudni kell megszólítani az embereket - summázta Ocskay Gábor, aki szakosztály-igazgatóként képviselte a hokicsapatot.

Magyarországon a közhiedelemmel ellentétben többnyire családban nevelkednek az autista gyermekek, akik épp ezért komoly segítségre szorulnak - mondta Mahlerné Köfler Anikó, aki a 12 éve működő alapítvány vezetőjeként meglepetten fogadta a felajánlást. Az ellátórendszer hiányos, az autizmus diagnosztizálása általában megkésett, és sok helyen rossz a fejlesztés gyakorlata is - magyarázta Mahlerné, aki ezért a minél szélesebb együttműködést szorgalmazza.
Kósa Ádám, aki mint a hazai fogyatékosügy érdekképviselője valamint európai parlamenti képviselő vett részt a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány székhelyén összehívott találkozón, a társadalmi felelősségvállalás hazai elterjedését szorgalmazta. Kósa felhívta a figyelmet a tavaly elfogadott jelnyelvi törvény kapcsán arra a módosításra, mely értelmében a szakszerű és pontos tájékoztatás kötelessége lesz azoknak a szakembereknek, akik kapcsolatba kerülnek fogyatékos gyermekekkel. Ma ugyanis komoly problémát jelent, hogy gyakran több év telik el tétlenül, míg például egy autizmussal küzdő gyermekről kiderül, hogy autista. Így pedig értékes a fejlesztésére alkalmas évek vesznek el.
Cser-Palkovics András és Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő-jelöltek az alapítványt az önkormányzat támogatásáról biztosították, és leszögezték továbbra is küzdenek azért, hogy a megyében és a városban az autizmussal élő gyermekek fejlesztési központja létrejöhessen.
Soltész Miklós, mint a jégkorongcsapat felajánlásának egyik közreműködője hangsúlyozta, hogy a Fidesz-KDNP a fogyatékosügy iránti elkötelezettségének eddig ellenzékként is hangot adott, de amennyiben a választó polgárok áprilistól bizalmat szavaznak nekik, kormányzati szerepben még több támogatást kap a terület. Az országgyűlési képviselő példamutatónak nevezte azt a felelősségvállalást, ami a sportegyesületek részéről megvalósul hazánkban, mert, mint mondta, sokan többet tesznek a társadalomért, ami igazán túlmutat a sporton.
Ocskay Gábor felajánlva támogatását a jégkorongcsapat elkövetkezendő meccsein tervezett adománygyűjtésről beszélt. A szakosztály-igazgató még azt is kilátásba helyezte, hogy ha a sors is úgy akarja és a csapat a magyar bajnoki döntőn is játszik, a jegybevétel egy részét is felajánlják az autizmussal élő gyermekeknek. Ocskay tapasztalatai szerint az emberek sok nemes célt támogatnak, csak tudni kell őket megszólítani.
 

28
01/2010
0

It’s time

President of the Disability Intergroup and the vice-president of the Eurpean Parliament greeted the new and re-elected members of the gremium on a festive opening in Brussels 27th January. Adam Kósa gave voice to his gladness that the political parties have joined with each other for disability, while Pal Schmitt appreciated the new president’s acts until now and put his trust in the Intergroup to make for disabled people’s integration into society. He mentioned sport movement as an example and spoke about disabled crack’s achievements.


President of the European Disability Forum was also on the event, while EDF is the Intergroup’s primal supporter and professional synergistic partner.
I must confess, I never thought that I would stand in front of you one day – said Adam Kósa in his greeting speech. The president evaluated the fact that he was elected as the first disabled person for this position, as the example of the change of european people’s approach. For this improvement the Intergroup’s former president Richard Howitt has done a lot, who is now still the member and the vice-president of the gremium.
But the job has not finished yet and cannot be finished at all because new challanges and opportunities have been rising, so Mr Kósa, who highlighted that more than 80 MEPs expressed interests and supports for the re-established Disability Intergroup.
„When I campaigned in Hungary last spring for winning the seat of the EP, I always indicated that disability transcends political boundaries” – stressed the president who still stand for this principle. Kósa mentioned the ratification of the UN Convention on the rights of people with disabilities, and the adoption of the Disability Pact by the Commission are among the tasks of the Intergroup. „We also have to deal with the anti-discrimination directive, barrier-free info-communication and more” – he said.

After all, Adam Kósa opened the year of 2010. and piqued the members of the Disability Intergroup that „time has arrived, we must do once!”
 

28
01/2010
0

Itt az idő

Ünnepélyes megnyitón köszöntötte az újraalakult Disability Intergroup elnöke és az Európai Parlament alelnöke a tagokat. Kósa Ádám örömét fejezte ki a pártok feletti összefogásért, míg Schmitt Pál, méltatva az új elnök eddigi tevékenységét, reményét fejezte ki, hogy az Intergroup hozzájárul a fogyatékkal élők teljes társadalmi integrációjához. Példaként a sportmozgalmat nevezte meg, valamint a fogyatékos sportolók kiváló eredményeiről beszélt. A brüsszeli rendezvényen jelen volt az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) elnöke is. A szervezet a fogyatékosügyi frakcióközi csoport legfőbb támogatója és szakmai együttműködő partnere.

Bevallom, még én sem gondoltam arra, hogy a mai nap itt fogok állni és köszönthetem Önöket – hangzottak el Kósa Ádám szavai. Az elnök azt, hogy személyében egy fogyatékossággal élő embert választottak meg erre a posztra az európai szemléletváltozás kiemelkedő példájának tekinti. Ehhez járult hozzá a terület egyik kiemelkedő aktivistája, az Intergroup korábbi elnöke, a brit Richard Howitt képviselő is, aki a frakcióközi csoport tagja maradt.


Richard Howitt alelnök, Kósa Ádám elnök és Yannis Vardakastanis az EDF elnöke

Kósa üdvözölte, hogy több mint 80 képviselő fejezte ki érdeklődését és támogatását a fogyatékosügyi frakcióközi csoport újraalakítása során, és hangsúlyozta, hogy továbbra is kitart mottója mellett, mely szerint a fogyatékosügy nem jobb- vagy baloldaliság kérdése.

Az elnök az Intergroup feladatai között említette a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ-egyezmény ratifikációjának kérdését, a Disability Pact elfogadtatását, az antidiszkriminációs irányelv és az infokommunikációs akadálymentesítés kritikus pontjainak megvitatását.

„Itt az idő, cselekedni kell” – mondta Kósa Ádám, majd ünnepélyesen is megnyitotta a Disability Intergroup idei évét.

27
01/2010
0

A fogyatékosügy a Trió program kedveltje

A munkaerőpiachoz illeszkedő képzési és oktatási programok indítása a megoldás a foglalkoztatási szint növeléséhez a Spanyol Elnökség szerint. A Foglalkoztatási és Szociális Bizottság az illetékes spanyol miniszterek részvételével ülésezett szerdán, ahol Kósa Ádám kérdésére megtudhattuk, hogy a jövőbeli spanyol, belga és magyar elnökség programjában az Elnökség hangsúlyos figyelmet kíván fordítani a fogyatékossággal élők problémáinak kezelésére.

Tarthatatlan az akadálymentesítések folyton elodázott megvalósítása a fogyatékosügyet képviselő Kósa Ádám szerint, aki azt firtatta, hogy a tagállamok általános gyakorlata, hogy nem akarnak komolyabb áldozatokat hozni az akadálymentesítés érdekében. Az európai parlamenti képviselő ezért az Európai Tanács egyik javaslatában szereplő húsz éves határidő elfogadhatatlanságát hangsúlyozta.
A Foglalkoztatási és Szociális Bizottsági ülésen jelenlévő Celestino Corbacho munka- és bevándorlásügyi miniszter, Trinidad Jiménez egészségügyi miniszter és Bibiana Aído esélyegyenlőségért felelős miniszter azonban óvatosan fogalmaztak válaszaikban. Elfogadhatatlannak nevezeték a tagállamokban gyakran évtizedekig tartó akadálymentesítéseket, külön hangsúlyozva, hogy gyorsabb ütemű akadálymentesítés szükséges.
A spanyoloknak intézett foglalkoztatási szint emelésére vonatkozó kérdésre homályos válasz érkezett. Az Elnökség mindenesetre felhívta a figyelmet arra, hogy a 2010. második felétől kezdődő spanyol, belga és magyar elnökség Trió programjában kiemelten kíván foglalkozni a fogyatékossággal élők problémáinak kezelésével.
Ígéret ugyanakkor csupán a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ-egyezmény kapcsán hangzott el – Elisabeth Morin-Chartier francia képviselő nyomán – miszerint minden egyes új tanácsi intézkedést át fognak világítani az ENSZ egyezmény rendelkezéseinek megfelelően.
A Spanyol Elnökség kezdeményezésére a szóban forgó kérdések szakmai szinten legközelebb májusban a Zaragozaban megrendezésre kerülő fogyatékosügyben érintett miniszterek találkozóján kerülhetnek majd napirendre.
 

25
01/2010
0

Támogat vagy behajt a kormány

Ellentmondó intézkedések következményeit érezhetik bőrükön a fogyatékossággal élő munkavállalók. A rehabilitációs járulék ötszörösére növekedett, miközben csökkent a bértámogatás és már második éve pályázati úton döntik el, kell-e egyáltalán támogató szolgálat. Jogosan merül fel a kérdés: Akkor most a magyar állam támogatja a megváltozott munkaképességűeket, vagy nem.

A hazai gazdaság teljesítésében meghatározó azoknak a cégeknek és munkavállalóknak az aránya, akikre hatással van a rehabilitációs járulék emelése. Több mint 60 000 munkavállalót és mintegy 23 000 céget érint, hogy január elsejétől ötszörösére, 177 600 Ft/20 fő/év összegről 964 500 Ft/20 fő/év összegre nőtt ennek az úgy nevezett kisadónak a mértéke.
Ettől az intézkedéstől a kormány mintegy 46 milliárd forint bevételt vár, azt azonban nem lehet tudni, valóban arra fordítják-e ezt az összeget, amire eredendően hivatott – munkahelyteremtésre.
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium ugyanis tavaly például zárolta a Munkaerő-piaci Alap Rehabilitációs Alaprészének 2009. évi, mintegy 3,3 milliárd forintos keretét. Az indok a válság volt.

A rehabilitációs járulék emelésének adott esetben pozitív hatása is lehetne akkor, ha a húsz főnél több embert foglalkoztató cégek, alkalmazottjaik öt százalékát megváltozott munkaképességű emberek tennék ki.
Emellett azonban egyrészt a fogyatékos emberek támogató szolgálatainak finanszírozását már 2009-ben változtatták meg úgy, hogy többen ellátás nélkül maradtak. Akkor ugyanis döntött a kormány és a támogató szolgálatot nem kötelező önkormányzati feladatként, hanem pályázati úton szervezte meg. Ezzel a lépéssel közel kétmilliárd forintot vettek ki a rendszerből. (2008-ban nyolcmilliárd forintot, míg 2009-ben 6,2 milliárd forintot fordítottak erre a célra.)
2009. január elseje óta pedig 75 százalékra csökkent a megváltozott munkaképességűek bértámogatása.
Tehát bár egyik oldalon nőtt a rehabilitációs járulék, másik oldalon csökkent a fogyatékos emberek támogatása. Az egymással ellentétes lépések következményeként növekszik a munkanélküliség a fogyatékossággal élő emberek körében, akik amúgy is kétszer, háromszor gyorsabban szorulnak ki a munkaerő-piacról, mint mások.
Hazánkban a legutóbbi népszámlálás adatai szerint 577 ezer fogyatékos ember van, az aktív korú, megváltozott munkaképességű személyek számát pedig 700 ezer főre (NYUFIG 2007) tehetjük. Az aktív korúak körében jelenleg 11 százalékos az állástalanság, míg a megváltozott munkaképességű embereknek mindössze 7-9 százaléka dolgozik. Ez utóbbi arány azt jelenti, hogy tíz fogyatékossággal élő emberből legjobb esetben is csak egy dolgozik ma Magyarországon.

21
01/2010
0

Határozott magyar álláspont a Duna Stratégiára vonatkozóan

Áder János az ivóvízbázis védelmét tartja a Duna Stratégia legfontosabb prioritásának, míg Kósa Ádám a folyó kultúrák összekapcsolásában betöltött szerepét hangsúlyozta az európai parlamenti vitában.
Áder János és Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament tegnapi, késő éjszakába nyúló vitájában Áder János, az EP Környezetvédelmi Bizottságának fideszes tagja kiemelte, hogy a Duna Stratégia kialakítása során Magyarországnak elsődleges feladata az, hogy a Duna medre alatt található hatalmas édesvíz kincset megóvja. Minden egyéb, a stratégiára vonatkozó elképzelés megvalósítása, szállítás, gazdasági fejlődés, turizmus csak ezután következhet.

A néppárti képviselő már most világossá tette, hogy amint a Duna Stratégiával kapcsolatos jelenlegi konzultáció túllép az elvi kérdéseken és a részleteken kezdenek majd vitázni, egy dologból biztosan nem fog engedni: A Dunán csak olyan beavatkozások, fejlesztések valósíthatók meg, amelyek nem veszélyeztetik az ivóvíz-bázisokat, hiszen a mi felelősségünk, hogy a gyermekeink, unokáink tiszta vizet ihassanak. "A Földet nem nagyszüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön." emlékeztetett Áder János a közismert mondásra.

20
01/2010
0

Ébresztőt fújnak az üzleti világnak / Sounded the reveille for the business world

Az államnak meg kell védenie az emberi jogokat az üzleti világgal szemben, a vállalatoknak társadalmi felelősséget kell vállalniuk és a munkavállalók kezét nyugdíjba vonulásuk után sem szabad elengedni – mindez össztársadalmi érdek. Többek között ezekről esett szó a parlament szerdai ülésén, ahol a témában Kósa Ádám a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagja is felszólalt.

A vállalatok társadalmi felelősségvállalása volt az Európai Parlament szerdai plenáris ülésének egyik fő témája Strasbourgban. Az Európai Tanácshoz intézett kérdések órájában Harlem Désir francia képviselő felelevenítette, hogy 2007 márciusában az Európai Parlament annak a gyakorlatnak a bevezetését kérte, amely megkönnyíti a vállalatok által elkövetett visszaélések áldozatai számára a kártérítési keresetek európai bíróságokhoz történő benyújtását, kiterjeszti a vállalatvezetők azon felelősségét, hogy minimálisra csökkentsék vállalataik környezetre és emberi jogokra gyakorolt negatív hatását, valamint pontosan meghatározott beszámolási standardokat hoz létre nemzetközi szinten.
A Tanács korábban tett nyilatkozatában kiemelte ugyan az elmúlt két év eredményeit, ugyanakkor azt is sürgette, hogy egy olyan közös megállapodás keretei jöjjenek létre, amely kimondottan előírja az állam védelmi kötelezettségét, és biztosítja, hogy az üzleti világ tiszteletben tartsa az emberi jogokat, ellenkező esetben pedig szankcionálható legyen.
Kósa Ádám európai parlamenti képviselő a témához kapcsolódva kifejtette, véleménye szerint a vállalatok a nyugdíjas kollegák szaktudását még a civil szférában is hasznosítani tudnák, ahelyett, hogy sorsukra hagyják őket. Mivel Európa öregedő társadalom – mondta Kósa – fontos, hogy a vállaltok figyelmet fordítsanak nyugdíjba vonuló kollegáikra, hogy azok nyugdíjas éveikben is aktívak maradhassanak.
A Spanyol Elnökség tanácsi képviselője, Diego LÓPEZ GARRIDO a Kósa Ádám felvetését külön üdvözölte, utalva arra, hogy a kérdés a tavaly novemberben Stockholmban megrendezett konferencián is fontos volt. (E rendezvény kapcsán felszólította fel a Spanyol Elnökség az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy mutassanak példát a vállalatok társadalmi felelősségvállalása terén.)

Sounded the reveille for the business world

The state have to protect the human rights against buisness world, companies have to take an corporate social responsibility and we are not allowed to release the employees' hand after retiring – this is all social interest. Among other things these were mentioned ont he parliaments Wednesday seat where the memeber of the Committee on Employment and Social Affairs Adam Kósa had a speech.
One of the seeded topics of the parliamentary session on Wednesday was corporate social responsibility. In the Question Time for the Council french MEP Harlem Désir conjured it up, that the European Parliament asked the introduction of practice in March 2007 that facilitates handing for the victims to bring a lawsuit to European Courts about compensations. Extends the responsibility of the executives to stop their companies' negative effect on environment and human rights. And it  creates clearly defined standards on an international level.
The Council has made a declaration wherein the achievements of the last two years were mentioned, but also pressed that the framework of an common agreement should come into existance which prescribes the state’s defensive obligation and ensures that the business world have to respect the human rights, or can be sanctioned.
MEP Kósa Ádám said, the companies would be able to utilize their pensioner colleagues experience even in the civil sphere, instead of left their to their fate.
Since Europe is an aging society –said Kósa – it is important to the companies to take attention on retiring colleagues, so they will be able to stay active in their years left.
That is good for the economy and good for the people.

20
01/2010
0

Bemutatkozott a spanyol elnökség/ EU's Spanish Presidency: Recovery from crisis is the primary aim

A gazdasági válságra adandó megfelelő válasz az első számú célkitűzése a spanyol elnökségnek, ugyanakkor az Európa megújításáról szóló programja a turizmus és a közlekedés fejlesztését is kiemelt célként kezeli. Ehhez kapcsolódóan Kósa Ádám azokra a területekre irányította a figyelmet, ahol nagyobb odafigyelésre lesz szükség.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök január 20-án tartott beszédet az Elnökség célkitűzéseiről. Kósa Ádám üdvözölte a spanyol elnökség egyik kiemelt az „Innovating Europe” névre hallgató programját. Ebben prioritásként szerepel a turisztikai politika kialakításának felgyorsítása, de egy Európai Turisztikai Modell kialakítására is törekszik.
Az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Bizottságának fideszes póttagja megragadva az alkalmat felhívta a figyelmet arra, hogy a turizmus területén is maximálisan figyelembe kell venni a fogyatékossággal élők érdekeit.

20
01/2010
0

Két hét késés az EP-ben a bolgárok miatt

Várhatóan február 3-án hallgatja meg Bulgária új uniós biztosjelöltjét az Európai Parlament (EP) – közölte Jerzy Buzek, a testület elnöke. Ezzel február 9-re csúszhat az Európai Bizottság eredetileg január 26-ra tervezett parlamenti jóváhagyása, és ugyanennyivel késik az új kollégium hivatalba lépése. Utóbbihoz az EP mellett a tanács jóváhagyására is szükség lesz. 

A késést az üzleti érdekeltségei miatt a vádak kereszttüzébe került bolgár biztosjelölt, Rumjana Zseleva visszalépése magyarázza. Zseleva ugyan azzal védekezett, hogy az uniós jogászok nem találták megalapozottnak az üzleti érdekeltségei, illetve biztosi munkája kapcsán megfogalmazott összeférhetetlenségi aggályokat, tegnap mégis bejelentette: visszalép a jelöltségtől, sőt, minden egyéb tisztségét – így külügyminiszteri posztját – is visszaadja. Mint mondta, nem bízik abban, hogy az EP őt meghallgató szakbizottsága elfogulatlan tud lenni vele, ezért megadja a lehetőséget az őt jelölő bolgár miniszterelnöknek, Bojko Boriszov-nak arra, hogy az EP számára elfogadható személlyel álljon elő. A botránnyal nagyon kínos helyzetbe került szófiai kormány Krisztalina Georgievát, a Világbank alelnöki posztjáról ismert közgazdászt jelölte Zseleva helyére. Azt egyelőre nem közölték hivatalosan Brüsszelben, milyen pozíciót szánnak Georgievának, de Jerzy Buzek szerint Zselevához hasonlóan alighanem a humanitárius segélyezés juthat neki. Erről José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek kell döntenie, de ha megkavarná a portfóliókat, akkor a már lezajlott biztosjelölti meghallgatásokat is meg kellene ismételni.
Reuters
19
01/2010
0

Az EP-meghallgatás tétje

Jókora lendülettel vetette rá magát az Európai Parlament (EP) a leendő második Barroso-bizottság tagjelöltjeire. Fejenként háromórás meghallgatásuk nemcsak azt mutatja, mennyire komolyan veszi az EP a jóváhagyó szerepkört, hanem az is látható volt, hogy ennél még többet szeretne.

Nem akárki akadt fenn a múlt héten a rostán: az EP ipari szakbizottsága az előző öt év egyik legtekintélyesebb brüsszeli figuráját, a Microsoft léptékű óriásokat is megregulázó Neelie Kroes eddigi versenyjogi biztost készül pótmeghallgatásra rendelni, mert nem volt elégedett leendő új portfóliója kapcsán adott válaszaival. Ilyesmi másfél-két évtizede még elképzelhetetlen lett volna. De még tíz éve is, az akkori Santer-bizottság megbuktatásán – ez volt az EP történetének első igazán látványos dobása – utóbb maguk a képviselők döbbentek meg a legjobban. Mint sokan megvallották, maguk sem hitték volna, hogy piszkálódásuknak ekkora hatása lehet. Mindez ugyanakkor jól mutatja a hajdani konzultatív testület nagykorúvá válását is. Bár sokak szerint ez még inkább csak a késő kamaszkor, amelyben a testület egyszerre ízlelgeti, próbálgatja meglévő hatalmát, s egyúttal megkísérli növelni azt.

18
01/2010
0

A hét Strasbourgban

Az EP januári rendes plenáris ülésén Strasbourgban a képviselők vitát tartanak a haiti földrengés után kialakult helyzetről. Napirenden szerepel még négy további biztosjelöltet meghallgatása, és bemutatja programját a spanyol elnökség. A képviselők vitáznak továbbá az iráni, az iraki és a jemeni helyzetről. Az EP a decemberben, Koppenhágában tartott éghajlatvédelmi csúcsról tart vitát a január 20-án, szerdán Strasbourgban. Ezen a napon a Duna- régióról szóló késő esti plenáris vitában Kósa Ádám és Áder János is tervez felszólalást. Szintén szerdán a képviselők megválasztják az unió következő ombudsmanját, aki 2014-ig töltheti be hivatalát. Az ombusdman feladata a polgároknak az unió intézményeivel szembeni panaszainak kivizsgálása lesz.

14
01/2010
0

Bíztató ígéret az utasjogok terén / Cheering promise by passenger rights

Szakítani kell azzal a jogi gyakrolattal, hogy az Európai Unió annyi féle közlekedésügyi szabályozást léptet életbe, és tart hatályban, ahány féle közlekedési eszköz van. Jelenleg ugyanis a különböző szükségletű emberek nem kapnak egységes színvonalú közlekedési szolgáltatásokat, holott mindenkit azonos utasjogok illetnének meg.

dr. Kósa Ádám sajtóközleménye 

Igazságtalanságokat szülhet például, hogy szolgáltatók,  az európai polgárok,  és a nemzeti bíróságok a különböző utasjogi szabályozásokat  egymástól eltérően értelmezik. Ennek következtében pedig olyan esetekkel találkozunk, mint a Condor-ügy (C-402/07), amelynél bár az utasjogi rendelet szerint egyértelműen járattörlésről volt szó, az Európai Bíróság – az utasjogi rendelet ehelyütt egyértelmű szabályozása ellenére – csak késést állapított meg.

Mindezért nem érheti kár az utasokat, ahogy az emberek eltérő képességei, szükségeletei, és fennálló fogyatékosságai miatt sem. Épp ezért a közlekedésügyi biztos jelöltet meghallgatásán arról kérdeztem milyen módon szeretné a globális szemléletet alkalmazni a közlekedési szektorban és javaslatot tettem egy egységes utasjogi karta létrehozására.

Siim Kallas az európai állampolgárok legfőbb szabadságjogának nevezte a szabad mozgáshoz való jogot, amely a korszerű közlekedésben ölt testet. Éppen ezért ígértete tett egy egységes, minden közlekedési ágazatra vonatkozó magatartási kódex megalkotására. Ezzel az észt jelölt mandátuma alatt megteremtheti, hogy rendezett és átlátható jogai legyenek minden európai polgárnak.

Cheering promise by passenger rights

We have to split up with European Union’s legal practice that as much regulation come into force in transport regulations, as much traffic device we have, said Adam Kósa at the hearing of the Commissioner-designate for Transport. 

The parliamentairan thinks that the people with different needs do not get equal traffic services, even if all passenger has the same rights. It may beget injustices, that service providers, the european citizens, and the national courts interpret differently the passenger rights, so Mr Kósa. We face cases like the Condor-case(C-402/07) at which according to regulations it was squarely a canceled flight, the European Court established lateness only. The passengers may not have harm for all this, as it is the same situation by people’s different abilities, needs, and neither their disabilities. Asking Mr Siim Kallas about how he would like to put the global view into practice in the traffic sector, the designate promised to make an overall codex of behavior. Mr Kósa at the same time made a proposal on an uniformed charta of passenger’s rights.

 

 

13
01/2010
0

Pótvizsgán Magyarország? / Hungary on exam

 Az elmúlt hónapok tapasztalataiból világosan látszik, hogy nőtt a munkanélküliség a fogyatékossággal élő emberek körében. Nem csak a gazdasági világválság következményeként zsugorodó munkaerőpiac, de egy európai jogszabály értelmében 2009. január 1. óta 75 százalékra csökkentett bértámogatás is válságos helyzetet teremtett. dr. Kósa Ádám sajtóközleménye

 
A fogyatékos embereket nagy részét foglalkoztató kis- és középvállalkozásokat támogatás helyett a válság terheit viszik a hátukon, ráadásul 2010-től a magyar vállalkozásoknak tízszeres büntetést kell fizetni, ha nem alkalmaznak fogyatékos embereket.
 
Andor László biztosjelölt a fent említett problémára reagálva lényegében pótvizsgára küldte Magyarországot. A foglalkoztatási és szociális ügyek portfoliójának várományosa bár konkrét jogi lépéseket nem tervez a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatási szintjének emelése érdekében, nagyobb elvárásokat támasztana a nemzeti kormányok szakpolitikájával szemben. Felvetésemre, miszerint tarthatatlan a fogyatékos emberek munkanélküliségének magyarországi 90 százalékos aránya, szemben az Európai Unió 40 százalékos arányával, egyetértett azzal, hogy jelenleg a gyengébb, kiszolgáltatottabb rétegekre hárítják a válság következményeit.
Fel kell nőnünk azonban ahhoz, hogy belássuk végre, a nemzeti kormányok nem bújhatnak el egy európai jogszabály mögé, és az Európai Parlament és Bizottság sem mutogathat a nemzeti kormányokra. Andor kérdésemre velem egyetértésben kijelentette: hatékony megoldást csak a munkahelyteremtés és a szankcionálás együttes alkalmazása jelenthet.
 
Ezért hibás az eddigi magyar válságkezelés, mert csak szankcionál, ahelyett, hogy munkahelyeket teremtene, és hárítja a felelősséget, ahelyett, hogy támogatná azokat a vállalkozásokat, akik a legfőbb foglalkoztatói az országnak.
 

Hungary on exam

It is apparent from the experiences of the past months that the unemployment increased among the people with disabilities. Not labour market’s shrinking as the consequence of the great crisis only, but a wage subsidies reduced to 75 percentages – according to an european measure from the 1st of January 2009. – has created a critical situation as well.
Dr. Kósa Ádám press release
Small and medium sized enterprises (SMEs) employing the majority of people with disabilities carrys the can for the crisis,  moreover from the year 2010. the hungarian enterprises have to pay a tenfold punishment if they do not employ disabled people.
At his hearing at the European Parliament, Hungarian Commissioner-designate László Andor responding to Adam Kósa’s question about the forsaid problem, sent Hungary to a postmortem.
Although the designate for employment, social affairs and inclusion does not plan actual legal actions in the interest of increasing the employment level of people with disabilities, he would support bigger expectations with the national government’s policies.
 
While the level of unemployment of people with disabilities has reached 90% in Hungary, the average number in the EU is around 40%. Adam Kósa had already asked President Barroso and Commissioner Almunia urging the real solution for this problem but they replied so they think this case belongs to national level and there is lack of EU competence.
In the name of 50 million people with disabilities in Europe, I’m still questioning this point of view, said Mr Kósa.

Andor agreed with Mr Kósa as the only efficient solution is the promotion of job-creation and sanction.

 

13
01/2010
0

Kérdések záporában a biztosjelölt

Mielőtt hivatalba lépne az Európai Unió új végrehajtó testülete, a 26 új biztosjelölt mindegyikének három órás parlamenti meghallgatáson kell részt vennie a nekik szánt tárcához kapcsolódó parlamenti bizottságok előtt. A mai napon hallgatják meg a képviselők Janez Potočnik (környezetvédelem) és Andor László (foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi összetartozás) biztos jelölteket. A munkahelyteremtésnek elkötelezett Andort Kósa Ádám arról fogja faggatni mire számíthatnak a fogyatékossággal élő munkavállalók és a kis- és középvállalkozások. Az eseményről folyamatosan hírt adunk.

11
01/2010
0

Keménykedésre készül az EP

 

Igen alaposan meg fogja vizsgálni az Európai Parlament (EP) a biztosjelöltek alkalmasságát – ez az akár fenyegetésnek is beillő mondat több EP-képviselő szájából is elhangzott az elmúlt napokban. A parlament szakbizottságaiban ma kezdődik a biztosjelöltek meghallgatása. 

Elsőként Janusz Lewandowskinak, a költségvetési posztra kiszemelt lengyel politikusnak kell szembenéznie a háromórás „kínvallatással”. A magyar kormány által jelölt Andor László szerdán kerül sorra a foglalkoztatási bizottságban. A 26 biztosjelölt meghallgatása a jövő hét keddig tart, majd az EP plenáris ülése egyetlen szavazással dönt a teljes biztosi testület alkalmasságáról. A meghallgatások során jó néhány jelölt kellemetlen pillanatokat él majd át. Sokuk múltjában van ugyanis olyan folt, amelynek tisztázása során a vele nem szimpatizáló EP-képviselők kínos kérdéseket tehetnek fel neki. Rumjana Jeleva bolgár jelölt, a humanitárius segélyek szétosztását felügyelő biztosi poszt várományosa például arra számíthat, hogy megkérdezik tőle, tudott-e férje állítólagos maffiakapcsolatairól. Firtatni fogják egyes EP-honatyák a cseh Stefan Füle bővítési biztosjelölt állítólagos kommunista múltját is. Nem lenne meglepő, ha hasonló kérdések merülnének fel a szociális és foglalkoztatási biztosi posztra pályázó Andor László esetében is. Várhatóan Günther Oettinger német jelölt sem ússza meg egykönnyen a meghallgatást. Az energiaügyi portfólió élére kiszemelt volt baden-württembergi miniszterelnöknek vélhetően számot kell adnia arról, hogy tartománya az ő irányítása alatt miért késlekedett a közösségi jog bizonyos elemeinek átvételével. Ezen túlmenően alighanem azt is megkérdezik majd tőle, hogy miért nevezte „a nemzetiszocializmus ellenfelének” egy 2007-es temetési beszédében azt a hivatali elődjét, aki éppen amiatt lépett vissza posztjától, hogy kiderült: a náci korszakban egyes kivégzések végrehajtásában közreműködött. Nem számíthat könnyű menetre a meghallgatások során Dacian Ciolos román jelölt, az agrárportfólió várományosa sem. Románia ugyanis tagsága első éveiben igen gyatrán használta fel az uniós pénzforrásokat, egyes támogatásokat fel is függesztettek – márpedig a legtöbb támogatást a közösségi büdzséből éppen az agrár- és vidékfejlesztési politika keretében osztják szét. Michel Barnier francia jelöltnek, a belső piaci és pénzügyi szolgáltatási portfólió élére kiszemelt volt külügyminiszternek pedig a szektor erőteljesebb állami megregulázása miatt aggódók kemény kérdéseire kell felkészülnie.

Világgazdaság

 

süti beállítások módosítása