13
01/2010
0

Pótvizsgán Magyarország? / Hungary on exam

 Az elmúlt hónapok tapasztalataiból világosan látszik, hogy nőtt a munkanélküliség a fogyatékossággal élő emberek körében. Nem csak a gazdasági világválság következményeként zsugorodó munkaerőpiac, de egy európai jogszabály értelmében 2009. január 1. óta 75 százalékra csökkentett bértámogatás is válságos helyzetet teremtett. dr. Kósa Ádám sajtóközleménye

 
A fogyatékos embereket nagy részét foglalkoztató kis- és középvállalkozásokat támogatás helyett a válság terheit viszik a hátukon, ráadásul 2010-től a magyar vállalkozásoknak tízszeres büntetést kell fizetni, ha nem alkalmaznak fogyatékos embereket.
 
Andor László biztosjelölt a fent említett problémára reagálva lényegében pótvizsgára küldte Magyarországot. A foglalkoztatási és szociális ügyek portfoliójának várományosa bár konkrét jogi lépéseket nem tervez a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatási szintjének emelése érdekében, nagyobb elvárásokat támasztana a nemzeti kormányok szakpolitikájával szemben. Felvetésemre, miszerint tarthatatlan a fogyatékos emberek munkanélküliségének magyarországi 90 százalékos aránya, szemben az Európai Unió 40 százalékos arányával, egyetértett azzal, hogy jelenleg a gyengébb, kiszolgáltatottabb rétegekre hárítják a válság következményeit.
Fel kell nőnünk azonban ahhoz, hogy belássuk végre, a nemzeti kormányok nem bújhatnak el egy európai jogszabály mögé, és az Európai Parlament és Bizottság sem mutogathat a nemzeti kormányokra. Andor kérdésemre velem egyetértésben kijelentette: hatékony megoldást csak a munkahelyteremtés és a szankcionálás együttes alkalmazása jelenthet.
 
Ezért hibás az eddigi magyar válságkezelés, mert csak szankcionál, ahelyett, hogy munkahelyeket teremtene, és hárítja a felelősséget, ahelyett, hogy támogatná azokat a vállalkozásokat, akik a legfőbb foglalkoztatói az országnak.
 

Hungary on exam

It is apparent from the experiences of the past months that the unemployment increased among the people with disabilities. Not labour market’s shrinking as the consequence of the great crisis only, but a wage subsidies reduced to 75 percentages – according to an european measure from the 1st of January 2009. – has created a critical situation as well.
Dr. Kósa Ádám press release
Small and medium sized enterprises (SMEs) employing the majority of people with disabilities carrys the can for the crisis,  moreover from the year 2010. the hungarian enterprises have to pay a tenfold punishment if they do not employ disabled people.
At his hearing at the European Parliament, Hungarian Commissioner-designate László Andor responding to Adam Kósa’s question about the forsaid problem, sent Hungary to a postmortem.
Although the designate for employment, social affairs and inclusion does not plan actual legal actions in the interest of increasing the employment level of people with disabilities, he would support bigger expectations with the national government’s policies.
 
While the level of unemployment of people with disabilities has reached 90% in Hungary, the average number in the EU is around 40%. Adam Kósa had already asked President Barroso and Commissioner Almunia urging the real solution for this problem but they replied so they think this case belongs to national level and there is lack of EU competence.
In the name of 50 million people with disabilities in Europe, I’m still questioning this point of view, said Mr Kósa.

Andor agreed with Mr Kósa as the only efficient solution is the promotion of job-creation and sanction.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr61672399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása