27
01/2010
0

A fogyatékosügy a Trió program kedveltje

A munkaerőpiachoz illeszkedő képzési és oktatási programok indítása a megoldás a foglalkoztatási szint növeléséhez a Spanyol Elnökség szerint. A Foglalkoztatási és Szociális Bizottság az illetékes spanyol miniszterek részvételével ülésezett szerdán, ahol Kósa Ádám kérdésére megtudhattuk, hogy a jövőbeli spanyol, belga és magyar elnökség programjában az Elnökség hangsúlyos figyelmet kíván fordítani a fogyatékossággal élők problémáinak kezelésére.

Tarthatatlan az akadálymentesítések folyton elodázott megvalósítása a fogyatékosügyet képviselő Kósa Ádám szerint, aki azt firtatta, hogy a tagállamok általános gyakorlata, hogy nem akarnak komolyabb áldozatokat hozni az akadálymentesítés érdekében. Az európai parlamenti képviselő ezért az Európai Tanács egyik javaslatában szereplő húsz éves határidő elfogadhatatlanságát hangsúlyozta.
A Foglalkoztatási és Szociális Bizottsági ülésen jelenlévő Celestino Corbacho munka- és bevándorlásügyi miniszter, Trinidad Jiménez egészségügyi miniszter és Bibiana Aído esélyegyenlőségért felelős miniszter azonban óvatosan fogalmaztak válaszaikban. Elfogadhatatlannak nevezeték a tagállamokban gyakran évtizedekig tartó akadálymentesítéseket, külön hangsúlyozva, hogy gyorsabb ütemű akadálymentesítés szükséges.
A spanyoloknak intézett foglalkoztatási szint emelésére vonatkozó kérdésre homályos válasz érkezett. Az Elnökség mindenesetre felhívta a figyelmet arra, hogy a 2010. második felétől kezdődő spanyol, belga és magyar elnökség Trió programjában kiemelten kíván foglalkozni a fogyatékossággal élők problémáinak kezelésével.
Ígéret ugyanakkor csupán a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ-egyezmény kapcsán hangzott el – Elisabeth Morin-Chartier francia képviselő nyomán – miszerint minden egyes új tanácsi intézkedést át fognak világítani az ENSZ egyezmény rendelkezéseinek megfelelően.
A Spanyol Elnökség kezdeményezésére a szóban forgó kérdések szakmai szinten legközelebb májusban a Zaragozaban megrendezésre kerülő fogyatékosügyben érintett miniszterek találkozóján kerülhetnek majd napirendre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr581706576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása