21
01/2010
0

Határozott magyar álláspont a Duna Stratégiára vonatkozóan

Áder János az ivóvízbázis védelmét tartja a Duna Stratégia legfontosabb prioritásának, míg Kósa Ádám a folyó kultúrák összekapcsolásában betöltött szerepét hangsúlyozta az európai parlamenti vitában.
Áder János és Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament tegnapi, késő éjszakába nyúló vitájában Áder János, az EP Környezetvédelmi Bizottságának fideszes tagja kiemelte, hogy a Duna Stratégia kialakítása során Magyarországnak elsődleges feladata az, hogy a Duna medre alatt található hatalmas édesvíz kincset megóvja. Minden egyéb, a stratégiára vonatkozó elképzelés megvalósítása, szállítás, gazdasági fejlődés, turizmus csak ezután következhet.

A néppárti képviselő már most világossá tette, hogy amint a Duna Stratégiával kapcsolatos jelenlegi konzultáció túllép az elvi kérdéseken és a részleteken kezdenek majd vitázni, egy dologból biztosan nem fog engedni: A Dunán csak olyan beavatkozások, fejlesztések valósíthatók meg, amelyek nem veszélyeztetik az ivóvíz-bázisokat, hiszen a mi felelősségünk, hogy a gyermekeink, unokáink tiszta vizet ihassanak. "A Földet nem nagyszüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön." emlékeztetett Áder János a közismert mondásra.

20
01/2010
0

Ébresztőt fújnak az üzleti világnak / Sounded the reveille for the business world

Az államnak meg kell védenie az emberi jogokat az üzleti világgal szemben, a vállalatoknak társadalmi felelősséget kell vállalniuk és a munkavállalók kezét nyugdíjba vonulásuk után sem szabad elengedni – mindez össztársadalmi érdek. Többek között ezekről esett szó a parlament szerdai ülésén, ahol a témában Kósa Ádám a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagja is felszólalt.

A vállalatok társadalmi felelősségvállalása volt az Európai Parlament szerdai plenáris ülésének egyik fő témája Strasbourgban. Az Európai Tanácshoz intézett kérdések órájában Harlem Désir francia képviselő felelevenítette, hogy 2007 márciusában az Európai Parlament annak a gyakorlatnak a bevezetését kérte, amely megkönnyíti a vállalatok által elkövetett visszaélések áldozatai számára a kártérítési keresetek európai bíróságokhoz történő benyújtását, kiterjeszti a vállalatvezetők azon felelősségét, hogy minimálisra csökkentsék vállalataik környezetre és emberi jogokra gyakorolt negatív hatását, valamint pontosan meghatározott beszámolási standardokat hoz létre nemzetközi szinten.
A Tanács korábban tett nyilatkozatában kiemelte ugyan az elmúlt két év eredményeit, ugyanakkor azt is sürgette, hogy egy olyan közös megállapodás keretei jöjjenek létre, amely kimondottan előírja az állam védelmi kötelezettségét, és biztosítja, hogy az üzleti világ tiszteletben tartsa az emberi jogokat, ellenkező esetben pedig szankcionálható legyen.
Kósa Ádám európai parlamenti képviselő a témához kapcsolódva kifejtette, véleménye szerint a vállalatok a nyugdíjas kollegák szaktudását még a civil szférában is hasznosítani tudnák, ahelyett, hogy sorsukra hagyják őket. Mivel Európa öregedő társadalom – mondta Kósa – fontos, hogy a vállaltok figyelmet fordítsanak nyugdíjba vonuló kollegáikra, hogy azok nyugdíjas éveikben is aktívak maradhassanak.
A Spanyol Elnökség tanácsi képviselője, Diego LÓPEZ GARRIDO a Kósa Ádám felvetését külön üdvözölte, utalva arra, hogy a kérdés a tavaly novemberben Stockholmban megrendezett konferencián is fontos volt. (E rendezvény kapcsán felszólította fel a Spanyol Elnökség az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy mutassanak példát a vállalatok társadalmi felelősségvállalása terén.)

Sounded the reveille for the business world

The state have to protect the human rights against buisness world, companies have to take an corporate social responsibility and we are not allowed to release the employees' hand after retiring – this is all social interest. Among other things these were mentioned ont he parliaments Wednesday seat where the memeber of the Committee on Employment and Social Affairs Adam Kósa had a speech.
One of the seeded topics of the parliamentary session on Wednesday was corporate social responsibility. In the Question Time for the Council french MEP Harlem Désir conjured it up, that the European Parliament asked the introduction of practice in March 2007 that facilitates handing for the victims to bring a lawsuit to European Courts about compensations. Extends the responsibility of the executives to stop their companies' negative effect on environment and human rights. And it  creates clearly defined standards on an international level.
The Council has made a declaration wherein the achievements of the last two years were mentioned, but also pressed that the framework of an common agreement should come into existance which prescribes the state’s defensive obligation and ensures that the business world have to respect the human rights, or can be sanctioned.
MEP Kósa Ádám said, the companies would be able to utilize their pensioner colleagues experience even in the civil sphere, instead of left their to their fate.
Since Europe is an aging society –said Kósa – it is important to the companies to take attention on retiring colleagues, so they will be able to stay active in their years left.
That is good for the economy and good for the people.

20
01/2010
0

Bemutatkozott a spanyol elnökség/ EU's Spanish Presidency: Recovery from crisis is the primary aim

A gazdasági válságra adandó megfelelő válasz az első számú célkitűzése a spanyol elnökségnek, ugyanakkor az Európa megújításáról szóló programja a turizmus és a közlekedés fejlesztését is kiemelt célként kezeli. Ehhez kapcsolódóan Kósa Ádám azokra a területekre irányította a figyelmet, ahol nagyobb odafigyelésre lesz szükség.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök január 20-án tartott beszédet az Elnökség célkitűzéseiről. Kósa Ádám üdvözölte a spanyol elnökség egyik kiemelt az „Innovating Europe” névre hallgató programját. Ebben prioritásként szerepel a turisztikai politika kialakításának felgyorsítása, de egy Európai Turisztikai Modell kialakítására is törekszik.
Az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Bizottságának fideszes póttagja megragadva az alkalmat felhívta a figyelmet arra, hogy a turizmus területén is maximálisan figyelembe kell venni a fogyatékossággal élők érdekeit.

20
01/2010
0

Két hét késés az EP-ben a bolgárok miatt

Várhatóan február 3-án hallgatja meg Bulgária új uniós biztosjelöltjét az Európai Parlament (EP) – közölte Jerzy Buzek, a testület elnöke. Ezzel február 9-re csúszhat az Európai Bizottság eredetileg január 26-ra tervezett parlamenti jóváhagyása, és ugyanennyivel késik az új kollégium hivatalba lépése. Utóbbihoz az EP mellett a tanács jóváhagyására is szükség lesz. 

A késést az üzleti érdekeltségei miatt a vádak kereszttüzébe került bolgár biztosjelölt, Rumjana Zseleva visszalépése magyarázza. Zseleva ugyan azzal védekezett, hogy az uniós jogászok nem találták megalapozottnak az üzleti érdekeltségei, illetve biztosi munkája kapcsán megfogalmazott összeférhetetlenségi aggályokat, tegnap mégis bejelentette: visszalép a jelöltségtől, sőt, minden egyéb tisztségét – így külügyminiszteri posztját – is visszaadja. Mint mondta, nem bízik abban, hogy az EP őt meghallgató szakbizottsága elfogulatlan tud lenni vele, ezért megadja a lehetőséget az őt jelölő bolgár miniszterelnöknek, Bojko Boriszov-nak arra, hogy az EP számára elfogadható személlyel álljon elő. A botránnyal nagyon kínos helyzetbe került szófiai kormány Krisztalina Georgievát, a Világbank alelnöki posztjáról ismert közgazdászt jelölte Zseleva helyére. Azt egyelőre nem közölték hivatalosan Brüsszelben, milyen pozíciót szánnak Georgievának, de Jerzy Buzek szerint Zselevához hasonlóan alighanem a humanitárius segélyezés juthat neki. Erről José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek kell döntenie, de ha megkavarná a portfóliókat, akkor a már lezajlott biztosjelölti meghallgatásokat is meg kellene ismételni.
Reuters
19
01/2010
0

Az EP-meghallgatás tétje

Jókora lendülettel vetette rá magát az Európai Parlament (EP) a leendő második Barroso-bizottság tagjelöltjeire. Fejenként háromórás meghallgatásuk nemcsak azt mutatja, mennyire komolyan veszi az EP a jóváhagyó szerepkört, hanem az is látható volt, hogy ennél még többet szeretne.

Nem akárki akadt fenn a múlt héten a rostán: az EP ipari szakbizottsága az előző öt év egyik legtekintélyesebb brüsszeli figuráját, a Microsoft léptékű óriásokat is megregulázó Neelie Kroes eddigi versenyjogi biztost készül pótmeghallgatásra rendelni, mert nem volt elégedett leendő új portfóliója kapcsán adott válaszaival. Ilyesmi másfél-két évtizede még elképzelhetetlen lett volna. De még tíz éve is, az akkori Santer-bizottság megbuktatásán – ez volt az EP történetének első igazán látványos dobása – utóbb maguk a képviselők döbbentek meg a legjobban. Mint sokan megvallották, maguk sem hitték volna, hogy piszkálódásuknak ekkora hatása lehet. Mindez ugyanakkor jól mutatja a hajdani konzultatív testület nagykorúvá válását is. Bár sokak szerint ez még inkább csak a késő kamaszkor, amelyben a testület egyszerre ízlelgeti, próbálgatja meglévő hatalmát, s egyúttal megkísérli növelni azt.

18
01/2010
0

A hét Strasbourgban

Az EP januári rendes plenáris ülésén Strasbourgban a képviselők vitát tartanak a haiti földrengés után kialakult helyzetről. Napirenden szerepel még négy további biztosjelöltet meghallgatása, és bemutatja programját a spanyol elnökség. A képviselők vitáznak továbbá az iráni, az iraki és a jemeni helyzetről. Az EP a decemberben, Koppenhágában tartott éghajlatvédelmi csúcsról tart vitát a január 20-án, szerdán Strasbourgban. Ezen a napon a Duna- régióról szóló késő esti plenáris vitában Kósa Ádám és Áder János is tervez felszólalást. Szintén szerdán a képviselők megválasztják az unió következő ombudsmanját, aki 2014-ig töltheti be hivatalát. Az ombusdman feladata a polgároknak az unió intézményeivel szembeni panaszainak kivizsgálása lesz.

süti beállítások módosítása