25
02/2010
0

Szlovénia törvénybe iktatja a fogyatékos emberek jogait

Hamarosan Szlovénia is elfogadhatja a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségéről szóló törvényt, miután januárban lezajlott a jogszabály társadalmi vitája.

A törvény foglalkozik egyebek mellett azzal, hogy senkit nem lehet fogyatékossága miatt diszkriminálni és, hogy miként kell egyenlő esélyeket teremteni az élet különböző területein. A személyes adatok védelméről, de a büntetőeljárások során felmerülő kérdésekről is szó esik.
A diszkriminációmentesség tárgykörében a törvény az alábbi eseteket kezeli:
- a hivatali ügyintézések
- a vak emberekkel történő kommunikáció
- a közintézmények látogatása
- a tájékoztatási kötelezettség és megkülönböztető jelzések használata
- az oktatáshoz, az egészséghez, az információhoz, a kulturális javakhoz és a tömegközlekedéshez való hozzáférés joga

A törvény kiemelkedő jelentősége, hogy megfogalmazza, a fogyatékossággal élő emberek társadalmi beilleszkedését segítő eszközökhöz való jogot, ami garantált pénzbeli támogatást jelent.
A mozgáskorlátozott emberek számára például lehetővé válik, hogy hat évente támogatáshoz jussanak annak érdekében, hogy elavult kerekes székeiket felújítsák és így képessé váljanak az önálló közlekedésre.
A siket és nagyothalló emberek számára telefonközpontot hoznak létre, hogy a közintézményekkel kapcsolatot tudjanak fenntartani, és megkapják a szükséges vagy kívánt információkat.

A törvény létrejöttét szinte minden fogyatékosügyi szervezet üdvözli, ugyanakkor például egy ljubljanai szervezett (YHD-Association for Theory and Culture of Handicap) a jogszabálytervezet kidolgozatlanságát bírálta. Szerintük ugyanis az nem terjed ki az élet minden területére, nem kezeli péládul a jelnyelvi tolmácsok, az értelmileg akadályozott emberek segítőinek helyzetét.
 
Forrás: www.enil.hu
 

25
02/2010
0

Slovenia - adopting the Law on Alignment of Opportunities for Persons with Disabilities

Slovenia is in the process of adopting the Law on Alignment of Opportunities for Persons with Disabilities. The deadline for public debate and suggestions expired in January 2010.

The Law covers the following areas:

- Prohibition of discrimination on grounds of disability;

- Measures to equalize opportunities for persons with disabilities, setting grounds for their responsibilities and obligations;

- Procedures in disputing cases of discrimination based on disability;

- Database management and data protection;

- Penal provisions.

süti beállítások módosítása