31
03/2010
0

Fidesz: Drasztikus a munkanélküliség Szegeden

A munkanélküliségi ráta alakulása, valamint a fogyatékkal élők munkához juttatása és a szociális ellátórendszer átalakítása volt a keddi fideszes sajtótájékoztató célkeresztjében, melyet Bodó Imre, Kósa Ádám és Soltész Miklós tartott.

"Kiút a szociális válságból" címmel tartott közös sajtótájékoztatót Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselő, Kósa Ádám a párt Európa Parlamenti képviselője, valamint Soltész Miklós a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetének vezetője.

Bodó Imre elmondta, a sajtótájékoztató apropóját az szolgáltatja, hogy a napokban értesült a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ egyik vezető munkatársától arról, hogy az országos átlag fölé emelkedett a munkanélküliek száma a régióban. A politikus sajnálatosnak nevezte, hogy az országos átlag fölé, azaz 11,4%-nál is magasabb a munkanélküliségi ráta a dél-alföldi régióban, különös tekintettel Szegedre. Bodó Imre ugyanakkor hozzátette, hogy ezt a számot akár nyugodtan meg is duplázhatjuk, hiszen az előbbi adat csak a regisztrált munkanélküliekre vonatkozik. A Csongrád megyei 1-es választókerület országgyűlési képviselő jelöltje elmondta, hogy a lépcsőházi beszélgetések alkalmával rengetegen panaszkodnak arra, hogy nincs munkahelyük, illetve nagyon nehezen tudnak elhelyezkedni. Botka és Ujhelyi ígéretével ellentétben nemhogy csökkent, hanem jelentősen nőtt Szegeden és a régióban is munkanélküliségi ráta - tette hozzá a politikus.

Kósa Ádám a Fidesz Európa Parlamenti képviselője szerint a fogyatékkal élők foglalkoztatása is rendkívül alacsony szinten mozog az országban, hiszen mindössze minden 10. sérült embernek van munkája, a foglalkoztatási arány tehát mindössze 10%-os. A nyugat-európai országokban ez a mutató 60%-os, tehát a sérült emberek több mint fele dolgozik. A dél-alföldi régióban a fenti adatok tükrében még rosszabb lehet a helyzet - fogalmazott a politikus. Az elmúlt 8 évben rosszabbodott a fogyatékkal élők helyzete, tavaly például 10 milliárdot vont el a kormányzat a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, illetve a munkahelyteremtési támogatásra biztosított összegből. Ami rövidtávon spórolást jelent, az hosszabb távon jelentős kiadással jár, hiszen a nem foglalkoztatott emberek jelentősen megterhelik a szociális ellátórendszert. A Nemzeti Ügyek Politikájában, vagyis a Fidesz programjában szerepel, hogy védeni kell a fogyatékkal élőket és támogatni kell a munkához jutásukat.

A Fidesz hatékonyan kíván fellépni a fogyatékkal élők foglalkoztatása érdekében, hiszen az az ember aki dolgozik, adót is fizet - summázta az ellenzéki párt álláspontját Kósa. A jelenlegi kormánynak pedig nem sikerült a fogyatékkal élők munkához jutását elősegíteni. Amennyiben a Fidesz elnyeri a választók bizalmát, akkor ezen a területen markáns változásokra lehet számítani - mondta Kósa Ádám.

A Nemzeti Ügyek Politikája megoldást kínál ezeknek az ügyeknek a kezelésére - folytatta a sajtótájékoztatót Soltész Miklós. A gazdaságot először rendbe kell tenni, majd pedig munkahelyeket kell teremteni. A Fidesz a magyar termékek támogatásán keresztül szeretné erősíteni a magyar munkahelyek megtartását. (Ez egyébként már részben, ha kicsiben is de megvalósult a MAGOSZ által támogatott szociális bolthálózattal - szerk.)

A magyar munkahelyek védelmét, a magyar termékek előtérbe helyezése jelentené, Soltész Miklós a Volánbusz tenderét hozta fel példának. A kabinetvezető véleménye szerint a távol-keleti buszok helyett a honi járműveket kellene előnyben részesíteni és akkor lenne a magyar munkásnak is hol dolgoznia. Soltész Miklós szerint azokat a cégeket kellene előtérbe helyezni, amelyek számos hazai beszállítónak adnak munkát. A régióra rátérve Soltész megjegyezte, hogy amennyiben mindenféle kétes eredetű termékkel ki lehet szorítani a Szegedi Paprikát, akkor tönkre tesszük a termelőket, honi beszállítókat és adófizetők helyett a szociális hálót terhelik majd.

A fideszes politikus ugyanakkor azt is kijelentette, hogy át kell alakítani a szociális ellátórendszert, mégpedig úgy, hogy a segélyen élők támogatása nem érheti el minimálbérért dolgozók jövedelmét. Az MSZP-SZDSZ kormány 8 év alatt sajnos tönkretette a munka becsületét. Tíz és tízezrek rendezkedtek be és éltek kényelmesen abból a segélyből, melyet az államtól, az adófizetők pénzéből kaptak. A közbeszerzési törvényt is megváltoztatná a Fidesz, hogy a hazai termékek piacra és a fogyatékkal élők munkához jutását támogassa. Védett piacot is kialakítana az ellenzéki politikus és támogatná azokat a termékeket, melyeket a megváltozott munkaképességűek készítettek.

Forrás: www.webradio.hu

A témában megjelent még: szegedma.hu/hir/szeged/2010/03/az-mszp-tonkretette-a-munka-becsuletet/

www.delmagyar.hu/valasztasok-2010/fidesz_kiut_a_szocialis_valsagbol/2149542/
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr821882952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása