08
12/2009
0

Népszámlálás 2011: Fogyatékosügyi adatokat is gyűjtenek

A fogyatékosságról is gyűjtenek adatokat a 2011-es népszámláláson, így szavaztak a képviselők december 7-én a parlamentben. A törvény zárószavazása várhatóan 21-én lesz.

A képviselők 190 igen, 158 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadták el a jogszabályt, amely alapján 2011 októberében veszik fel a lakosok adatait.

A fogyatékosság is felkerült azok közé az adatkörök közzé, amelyekre rákérdeznek a 2011-es népszámláláson. A parlament december 7-én módosításokkal ismét elfogadta a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött törvényt.
A törvény zárószavazást két héttel halasztották el, mert az MSZP még egyeztetett a fogyatékos szervezetek képviselőivel arról, hogy a népszámláláson, vagy a kormány javaslata alapján egy külön adatgyűjtésen mérjék fel a fogyatékosságot. Végül mindkét alternatíva bekerült a javaslatba, így külön felmérés is lesz. A vallásra vonatkozóan továbbra sem gyűjtenének adatokat; ezt korábban kifogásolta az államfő.

A népszámlálás várhatóan 2011. október 1-je és november 30-a között lesz, ami uniós kötelezettség is, hiszen ennek végrehajtásáról egy tavalyi EK-rendelet is intézkedik.

Emlékezetes Kósa Ádám november 3-án kiadott közleménye a népszámlálás kockázatairól. Ebben az európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: a törvényben szerepelnie kell a fogyatékosügyi adatok gyűjtésére felhatalmazó rendelkezésnek, abból a célból, hogy a 2001. évi eredmények összehasonlíthatóak legyenek, és hogy a különböző fejlesztések folytatódhassanak az új statisztikák alapján.
Ha ezen adatok nem lesznek a birtokunkban - mondta a képviselő - a magyar fogyatékosügy fejlődését saját kezűleg fojtjuk vissza!

Kapcsolódó cikk: www.kosaadam.hu/hu/cikk/36/

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr651602119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása