17
03/2010
0

Akadálymentesítés: szigorítani kell az uniós forrásfelhasználást

Az egyes európai uniós fejlesztési források felhasználásának jövőbeni szabályozásáról vitázott mai ülésén az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő (Fidesz) szerint szigorítani kell a források felhasználásának ellenőrzését, különösen az akadálymentesítésekre fordított fejlesztések esetén. /dr. Kósa Ádám sajtóközleménye/

Látva az elmúlt évek magyarországi tapasztalatait, Kósa Ádám óriási hibának tartja, hogy az akadálymentesítésre felhasznált uniós források esetében figyelmen kívül maradt az a szempont, hogy a megvalósult fejlesztések, beruházások valóban hozzáférhetőek-e a fogyatékos emberek számára. "Ezért történhetett, hogy milliós nagyságrendű összegeket fordítottak olyan beruházásokra, melyeket most senki nem használ" - mondta a néppárti politikus.

Kósa Ádám erre a hiányosságra megoldást jelentő módosító javaslatát az EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága támogatta, amely így az Európai Parlament plenáris ülés elé kerülhet. Ha plenáris ülés is támogatja a képviselő ez irányú javaslatát, akkor azt követően az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap forrásaiból tervezett, illetve már megvalósult fejlesztések értékelésében nemcsak az operatív programok minőségét kell vizsgálni, hanem a fogyatékossággal élő emberek akadálymentes környezetével kapcsolatos eljárásokat is.

A néppárti politikus további célja, hogy az Európai Tanács asztalán fekvő anti-diszkriminációs irányelvtervezetbe is bekerüljön egy valamennyi tagállam számára kötelező és egységes akadálymentesítési előírás. Jelenleg ugyanis nem léteznek egységes akadálymentesítési sztenderdek, miközben azok a fogyatékos emberek, az idősek és a kisgyermekesek közlekedési lehetőségeit is nagymértékben segítenék.

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr231847471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása