05
01/2010
0

Bölcsek tanácsa alakul a válság kezelésére

Az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét betöltő Spanyolország a "bölcsek tanácsa" megalakítására készül. A szakértői testület feladata a gazdasági válság elleni stratégia kidolgozása lesz - írta hétfői számában az El Pais. 

 
A madridi lap szerint Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök kedden jelenti be, hogy megalakítja az európai bölcsek tanácsát. A testületbe meghívja többek között Jacques Delors-t, az Európai Bizottsági korábbi elnökét, Pedro Solbes egykori spanyol gazdasági minisztert, és az unió jövőképének megalkotásával megbízott úgynevezett reflexiós csoport elnökét, Felipe Gonzalez volt spanyol kormányfőt. Zapatero a brüsszeli bizottság spanyol tagját, Joaquín Almuniát is szívesen látná a testületben, a jelenlegi pénzügyi biztos azonban valószínűleg nem tud majd részt venni a munkában, mert ő a versenypolitikai tárca várományosa a következő hetekben megalakuló új bizottságban. A lap beszámolójában bölcsek tanácsának nevezett testület a tervek szerint rendszeresen ülésezik majd a spanyol elnökség idején, 2010 első félévében. Egyik fő feladata annak kimunkálása lesz, hogy miként hangolható össze a tagországok gazdaság- és foglalkoztatás-politikája a válság közepette. Zapatero az adópolitika és a pénzügyi rendszer szabályozásának reformjára vonatkozó stratégiai javaslatok kidolgozására is felkéri a tanácsot - írta az El Pais. Az ibériai ország 1986-os uniós csatlakozása óta negyedik spanyol elnökség egyik kiemelt témaköre a gazdasági válság elleni küzdelem, és egy új európai gazdasági modell alapjainak kidolgozása. Ez utóbbit a 2010-ig szóló, úgynevezett Lisszaboni stratégiát felváltó "EU 2020" munkacímet viselő program foglalja majd össze. Az új stratégia sarokpontjai a fenntartható fejlődés, a termelékenység és a munkaerő-piaci rugalmasság növelése, és a kutatás-fejlesztés ösztönzése - írta a madridi lap.
 
Origo

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr731672365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása