17
12/2009
0

Figyelemmel az akadálymentesítésre

Ma szavaz az unió a 2010 es büdzséről. Az idei költségvetés fő kérdése az volt, honnan teremtik elő a gazdaságélénkítési tervhez szükséges 2,4 milliárd eurót. A parlamenti vitában Kósa Ádám kedden szólalt fel a fogyatékossággal élő, és az idősek emberek érdekében.


Hasonlóan egy nemzeti parlamenti költségvetési vitához az Európai Parlament 2010. évi költségvetésének vitájában is szükséges egyértelművé tenni, hogy konkrétan mit is tartalmaz egy költségvetési javaslat, és ennek mi az üzenete a társadalom számára – fogalmazott Kósa Ádám kedden Strasbourgban.
Az európai parlamenti képviselő annak ellenére, hogy eddig az akadálymentesítés nem került szóba, felhívta a figyelmet, hogy az Általános Ügyek Tanácsa által november 26-án hozott döntés alapján az EU, mint regionális szervezet várhatóan csatlakozni fog a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményhez.
-  Nagyon fontos, hogy az építési és egyéb infrastrukturális beruházásoknál is megvalósuljon az akadálymentesítés az egyéb fontos követelmények (pl. energiatakarékosság, stb.) betartása mellett. Az utólagos költségek ugyanis mindig sokkal a magasabbak az akadálymentesítés esetében. Az Európai Uniónak a gyengénlátókra is gondolnia kell, hogy jól látható jelek, padlón is érzékelhető útkövetők kerüljenek használatra az épületek kialakításánál, és a használatbavételekor. Továbbá a nyelvi jogoknál fontosnak tartanám – magyarázta a képviselő – hogy az épületek megközelítésének lehetőségével párhuzamosan, az (elektronikus) dokumentumoknál is legyen megfelelő információ, hogy a látássérültek milyen módon férhetnek hozzá (melyek az ajánlott szoftverek).


Ha a parlament plenáris ülése jóváhagyja, a 2010-es költségvetés 141 milliárd 453 millió euró lesz a kötelezettségvállalásokat és 123 milliárd euró a kifizetéseket tekintve.
A főbb számokban még november 18-án egyezett meg az EP és a Tanács delegációja. A mostani az utolsó költségvetés, amelyet még a nizzai szerződés alapján fogadnak el. Eszerint a képviselőknek nem lenne hatáskörük a mezőgazdasági büdzsé módosítására.
Ezzel együtt sikerült elérni, hogy az EP kérésére bekerüljön a költségvetésbe egy 300 millió eurós összeg a tejtermelők támogatására. A jelentéstevő Surján László szerint ez már „Lisszabon szelleme”. A december 1-jén hatályba lépett lisszaboni szerződés szerint ugyanis a parlament hatásköre költségvetési kérdésekben teljessé vált.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr151604784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása