02
12/2009
0

Öt év maradt?!

Sem a fogyatékossággal élő emberek, sem a fogyatékosügy kifejezés nem szerepel a 2015-ig kitűzött Millenniumi Fejlesztési Célokban, de még az erőfeszítések között sem bukkan fel e társadalmi csoportot érintő kérdések tisztázásának szándéka. Mivel az ENSZ tagállamai (köztük Magyarország) közös programot hirdettek 2000-ben többek között a globális szegénység csökkentéséért, a nők és a gyermekek esélyeinek növeléséért, kötelességünk élni azokkal az eszközökkel, melyek nekünk európai parlamenti képviselőknek megadatott.
 

2009. december 2.

Felszólalás a plenáris üléseken, a bizottságokban, a szóbeli és írásbeli kérdések, a javaslattétel, a beszámolók, közlemények, interjúk mind, mind tátongó lehetőségeink arra, hogy a Millenniumi Fejlesztési Célok érdekében tegyünk – sorolta Kósa Ádám a témában tartott sajtóreggelin. Az európai parlamenti képviselő meglátása szerint releváns feladataink között szerepel:
  • a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évét (2010) valós tartalommal megtölteni, mely során például Magyarországon a népszámlálás kivalló alkalom a társadalom és különösen a fogyatékos emberek állapotának felmérésére,
  • hozzáférhetővé tenni az alapfokú oktatást, mert a fogyatékos gyermekek egyharmada nem jár iskolába, ami a fejlődő világban 90 százalékos arányt jelent,
  • előremozdítani a nemek közötti egyenlőséget, valamint tudatosítani, hogy az anyák nem diszkriminálhatóak a munkaerő-piacról fogyatékos gyermekük miatt.
Kósa kifejtette: A tennivalók sürgetnek, így az elkövetkezendő öt évben a célkitűzéseim a demográfiai és gazdasági kihívások összehangolása, a több európai uniós forrás kiharcolása az említett területek finanszírozására, az akadálymentesítés fogalmainak tisztázása, valamint a lehető legszélesebb körű foglalkoztatás elérése. - Nem maradhat figyelmen kívül az oktatás és az információs társadalom jelenleg korszerűtlen jellemzőinek orvoslása sem.
A sajtóreggelin részt vett Yetnebersh Nigussie, aki személyes példáján mutatta be, milyen valós és hiányzó lehetőségek mellett juthat el egy vak, vidéken élő ember a jogi diplomáig.
Carlotta Besozzi, az Európai Fogyatékosügyi Fórum képviseletében az Európai Közösség kilátásba helyezett ENSZ Fogyatékossággal élő Személyek Jogairól szóló Egyezmény ratifikációjáról, és annak következményeiről beszélt.


A Millenniumi Fejlesztési Célokról bővebben: www.un.org/millenniumgoals/

http://www.un.org/millenniumgoals/

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr971569583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása