30
11/2009
0

Hamarosan lehet Európát tárcsázni

2009. november 27.

Kecskemét – Az Európai Unió új erőre kap, ha december elsején hatályba lép a Lisszaboni Szerződés, így nem véletlen, hogy a november 27-én tartott sajtószeminárium témája is a reformszerződés volt. Kósa Ádám, mint Bács-Kiskun megye európai parlamenti képviselője, úgy véli,
 

Magyarországon a politikai kultúra még nem tart ott, hogy fontosnak tartsa az európai parlamenti képviselők munkáját, ami abban mutatkozik meg, hogy tágabb kitekintésben nem folyik párbeszéd a belföldi problémákról, mert azokat kizárólag itthon akarják megoldani, miközben a válaszokat európai szintéren is keresni kell, hiszen csak így lehetünk sikeresek – mondta Kósa Ádám, aki Kecskeméten tartott előadást. Bács-Kiskun megyében, amely az európai parlamenti képviselő választó körzete egyben, aktív érdeklődés övezte a sajtószemináriumként aposztrofált eseményt, melyen terítékre került a Lisszaboni Szerződés várható következménye is.
- Háromszorosára fog nőni a parlament hatásköre a közeljövőben, de számomra, mint fogyatékossággal élő képviselőnek, a Lisszaboni Szerződésben szereplő Alapjogi Karta az, mely különös jelentőséggel bír, hiszen tartalma szerint ezentúl a tagállamokban a fogyatékosok emberi jogai kiemelt figyelmet kapnak – vélekedett Kósa Ádám. Az Európai Uniónak mostantól (a Lisszaboni Szerződés hatályba lépését követően) lesz egy állandó elnöke, akit majd „tárcsázni lehet”, ha valaki Európával akar beszélni – utalt a képviselő Kissinger volt amerikai külügyminiszter egykori kérdésére.
Nagyon fontosnak tartom azt az új kezdeményezési lehetőséget is – folytatta – miszerint, ha egy témában az állampolgárok egymillió aláírást összegyűjtenek, akkor az EP-nek azzal foglalkoznia kell. Ez hasonló a népszavazási kezdeményezéshez, ami ugyan eddig is létezett, de általában hamar elhalt, mert a politika nem volt köteles azt napirendre tűzni.
És, hogy múzeum lesz-e az Európai Unióból, ahogy azt egyesek jósolják, vagy fel tudjuk venni a versenyt Indiával és Kínával? Újságírói kérdésre így felelt a képviselő:  Ha a Lisszaboni Szerződés után a döntésekben az Európai Parlament lesz az erősebb, szemben az Európai Tanáccsal, akkor biztos nem lesz múzeum Európából.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr631563295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása