24
11/2009
0

Vitában az Európai Bizottsággal

Erősíti a megváltozott munkaképességű alkalmazottak elbocsátását az Európai Bizottság egy január elsejétől életbe lépett rendelete, mely a gazdasági válság hatására várhatón jövő évben harapódzik el. Őry Csaba és Kósa Ádám a rendelet módosítása érdekében és a fogyatékossággal élő munkavállalók foglalkoztatására szánt pénzügyi alapok felhasználásának vizsgálata céljából írásban fordult a Bizottsághoz.

2009. november 18.

Hogyan kívánja a Bizottság a fogyatékossággal élő munkavállalók jogait a pénzügyi válság időszakában védeni – tette fel a kérdést a két európai néppárti képviselő írásban az Európai Bizottságnak (EB), miután az a válság előtt olyan rendeletet (800/2008/EK) adott ki, mely hátrányosan érinti a legfőbb foglalkoztatókat, a kis-és középvállalkozásokat.
Az Európai Néppárti Frakció Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának koordinátora Őry Csaba és a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagja Kósa Ádám azután fordult az EB-hez, hogy azonos témában korábbi két esetben sem kaptak kielégítő választ.
Mára több ember vesztette el állását azért, mert a szóban forgó bizottsági rendelet értelmében 2009. január elsejétől Magyarországon is 100-ról 75 százalékra csökkent a megváltozott munkaképességű alkalmazottak után járó bértámogatások összege.
A 2009. szeptemberi adatok alapján a KKV-szektorban szereplő cégeknek közel fele tervez csak fejlesztést az előző évhez képest, valamint egyre kevésbé tudják kigazdálkodni a termelékenységbeli hátrányaikat, miközben a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásban kulcsszerepet töltenek be.
Ráadásul – fogalmaz a képviselők beadványa – éppen a jövő évtől kezdődően jelentősen növelni fogják Magyarországon a 20 főnél több személyt foglalkoztató cégekre kivethető rehabilitációs hozzájárulás összegét is.
Mindezen tényeket felvázolva Őry Csaba és Kósa Ádám arra is választ szeretne kapni, hogy szándékozik-e a Bizottság a fogyatékossággal élő munkavállalók foglalkoztatására biztosított, kvótákból befolyó bírságok felhasználását – az uniós fejlesztési források és a rendelet hatálya alá tartozó támogatások hatásaival együttesen – megvizsgálni.
– Kötelességünk megoldásokat keresni a fogyatékossággal élők foglalkoztatásai problémáira, mely elsődleges szempont a társadalmi beilleszkedésükben és az önállóság elérésében – hangsúlyozta Kósa Ádám.
A feltett kérdésekre legkésőbb harminc napon belül érkezhet válasz, ugyanakkor korábban az EB elnöke, José Manuel Barroso úgy reagált Kósa Ádám a fogyatékossággal élő foglalkoztatottakra vonatkozó szóbeli kérdésére, hogy az adott ország munkavállalóinak védelmét nemzeti szinten kell, hogy megszervezze, főként a szociális védőháló megerősítésével. A gazdasági és monetáris ügyekért felelős európai biztos is hasonló érvekkel hárította el a válaszadás felelősségét november 4-én. Joaquín Almunia akkor is a tagországok kompetenciáját hangsúlyozta, amikor Kósa képviselő elmondta, éppen az EU-ra hivatkozva csökkentik a fogyatékos emberekre fordított kiadásokat a pénzügyi válság idején.

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr171549531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása