24
11/2009
0

Több lehetőséget a fogyatékkal élőknek!

Több lehetőséget kell kapniuk a fogyatékkal élőknek a jövőben, hogy közülük egyre többen legyenek aktív tagjai a társadalomnak - mondta Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP Népjóléti Kabinetjének kereszténydemokrata vezetője csütörtökön Pécsett, sajtótájékoztatón.

"Ahogy az országnak, úgy a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos gondolkodásnak is új irányt kell vennie, mert a fogyatékosok nem eltartottjai, hanem olyan részesei a társadalomnak, akik azt szolgálni szeretnék" - fogalmazott a politikus. Soltész Miklós úgy vélte: ennek érdekében kiemelten fontos, hogy a fogyatékkal élők az eddiginél könnyebben jussanak hozzá a mindennapi életükhöz, a tanulásukhoz, fejlődésükhöz szükséges eszközökhöz, a társadalom megértőbb, befogadóbb legyen irányukban, a munkaadók pedig jobban értékeljék őket a munkaerőpiacon.

Megítélése szerint előnyös lenne azon középiskolai kezdeményezések további népszerűsítése, melyek arra irányulnak, hogy fiatalok megismerjék különböző szociális intézmények életét, lakóinak problémáit, hiszen így később toleránsabbak lesznek "a társadalom peremén élő" embertársaikkal szemben.

Soltész Miklós, Kósa Ádám és Páva Zsolt

Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Egyesületének elnöke utalt rá: Magyarországon jelenleg mintegy 600 ezer fogyatékos él, s mindössze 10 százalékuk dolgozik, szemben a nyugat-európai aránnyal, amely 25 százalék. "Fogyatékos szervezetek vezetői évek óta hangoztatják, hogy az államnak nem gondoskodnia kell a fogyatékkal élőkről, hanem segíteni nekik abban, hogy aktív polgárok legyenek" - tette hozzá.

Kósa Ádám hangsúlyozta: a fogyatékkal élők "a szociális háló útvesztőiben vergődnek", nem tudnak kitörni onnan, mert csak segélyt kapnak, és nem tevőleges segítséget. Pedig úgy kellene rájuk tekinteni, "mint befektetésekre", s olyan támogatásban részesíteni őket, amellyel adófizető polgárokká válhatnak. Az egyesületi elnök példaként hozta fel, hogy a fogyatékkal élőknek nyújtott segítség más társadalmi csoportok számára is előnyökkel jár. Ilyen például az akadálymentesítés, amely egyben a babakocsit toló édesanyák közlekedését könnyíti, vagy a televíziós műsorok feliratozása, amely az időseknek előny a téma megértésében.

Kósa Ádám örömét fejezte ki, hogy a Fidesz a 12. helyen szerepelteti a párt európai parlamenti listáján, így jó esélye van, hogy az Európai Parlamentben is képviselhesse a fogyatékosok és nem fogyatékosok ügyét. Ennek érdekében minden megyeszékhelyet érintő országos körútra indult, hogy minél jobban megismerhesse sorstársai problémáit, s megoldást találjon azokra.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterjelöltje arról szólt, hogy a fogyatékkal élőkkel való törődés és párbeszéd a programja része, és megválasztása esetén alapot kíván létrehozni az eddiginél hatékonyabb támogatásukra.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr401549333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása