24
11/2009
0

Klaus aláírta a Lisszaboni Szerződést

Václav Klaus cseh államfő aláírta a Lisszaboni Szerződést, így hatályba léphet az Európai Unió intézményrendszerét megreformáló dokumentum.

2009. november 3.

Az uniós tagállamok sorában utolsóként így Csehország is ratifikálta a lisszaboni szerződést, miután az ország alkotmánybírósága elutasította a Václav Klaus államfőhöz hű szenátorok egy csoportja által benyújtott panaszt.

Az alkotmánybíróság mai egyhangú határozatban utasította el azokat az érveket, amelyek szerint a lisszaboni szerződés aláásná Csehország nemzeti szuverenitását. Klaus korábban azt is felhozta a tervezett reformok ellen, hogy azok révén az EU egy csekély demokratikus ellenőrzés alatt álló "szuperállammá" válna.

Az államfő legutolsó manővere az volt, hogy a múlt heti EU-csúcson felmentést szerzett országának az unió alapjogi chartája alól; erre szerinte azért volt szükség, mert az a Benes-dekrétumok érvénytelenítésével kártérítési perek sorát indíthatta volna el a II. világháború után kitelepített németek és leszármazottaik részéről.

A cseh ratifikáció nyomán még az idén életbe léphet az EU intézményi reformjának alapjait lefektető dokumentum.

Szerző: Világgazdaság Online

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr281549508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása