24
11/2009
0

Esélyegyenlőséget a közéletbe!

"Esélyegyenlőség biztosítása a közéletben" címmel tart magyarországi körutat a Fidesz, mely során az érintett megyék fogyatékkal élő lakosságát és az érdekvédelmi szervezeteket invitálják konferenciára. Pécs után a sorozat második állomása Veszprém, ahol április 9-én szerdán a Védegylet Veszprémért fogadta Soltész Miklós parlamenti képviselőt, Kósa Ádám EP képviselőjelöltet és Navracsics Tibort, a párt frakcióvezetőjét.

- Sajnálatos aktualitása van a konferenciasorozatnak, a pénzügyminisztérium utasítására ugyanis nemrégiben zárolták azt az összeget, ami a fogyatékkal élők foglalkoztatására volt elkülönítve - monda Soltész Miklós. - Csaknem 4 milliárd forintot jelent ez, ami nélkül 2-3 ezer fogyatékkal élő megélhetése kerül veszélybe. Válság idején az ország kötelessége az lenne, hogy a kiszolgáltatottakat segítse, nem pedig az életüket nehezítse, éppen ezért felszólítjuk a szocialista kormányt, hogy a zárolást oldja fel, mivel azok a cégek, akik 20 fő fölött foglalkoztatnak nem fogyatékkal élőket, továbbra is fizetik a hozzájárulást - mondta.

Dr. Kósa Ádám, a Fidesz EP-listájának 12. helyén álló jelöltje, aki egyben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének is elnöke elmondta, paradigmaváltás közeledik.

- Fogyatékos személyként nagy megtiszteltetés ért, amikor felkértek fel egy ilyen felelősségteljes tisztségre, amit legjobb tudásom szerint kell végeznem. Magyarországon minden tizedik fogyatékkal élőnek van munkája, Európában minden negyediknek. Ha a zárolás továbbra is érvényben marad, akkor ez a szám tovább csökkenhet: nem előrefelé megyünk, hanem vissza - mondta. - Hazánkban 600 ezer fogyatékossággal élő lakik, Európában 50 millió. Ez óriási tömeg, akinek az érdekeit védeni kell, most pedig itt a lehetőség, hogy ezt itthon és külföldön is megvalósítsuk. Épüljön fel egy olyan közösség, ami a kezdeményezéseket nem elakasztja, hanem tovább viszi az unió felé! - tette hozzá.

Navracsics Tibor beszédében elmondta, az elmúlt húsz évben a hazai politika viszonylag jómódú, egészséges fehér férfiakról és az ő vitáikról szólt. Olyan elosztási vitákról, amik csak a társadalom szűk közét érintették. - Akik nem voltak ebben a körben, úgy érezhették, hogy a politika figyelmen kívül hagyja őket, ezért is nagyon fontos egy olyan képviselő az Európa Parlamentben, aki a fogyatékkal élőket képviseli - részletezte.

- A fogyatékkal élők máshogy látnak dolgokat, máshogy közelítenek dolgokhoz, és többet is kell tenniük, hogy ugyanazt elérjék, mint mi. Sokszor megnehezítjük az életüket, ezért rájuk fokozottan érvényes, amit mi magunkra igaznak tartunk: a politika nem tudja biztosítani a polgárok számára a teljes élethez való jogot és lehetőséget - mondta.

- Nem az Magyarország kettészakítása, hogy a baloldaliak és jobboldaliak vitatkoznak, hanem az, hogy a magyar állampolgárok elsőrendű és másodrendű állampolgárokká válnak életesélyeiket tekintve. Ezért is külön öröm, hogy míg öt évvel ezelőtt az Európa Parlamentbe a Fidesz juttathatta el az első roma származású képviselőt, most Kósa Ádám személyében lehetőség nyílik az első fogyatékkal élő képviselő bejutására is - osztotta meg gondolatait a jelen levőkkel a frakcióvezető.

(vehir.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr71549335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása