24
11/2009
0

A népszámlálás kockázatairól

Felkérem a parlamenti pártok képviselőit, hogy Sólyom László köztársasági elnök üdvözölendő döntése után, mely szerint megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a 2011. évi népszámlálásról szóló törvényt (T/10105. számú törvényjavaslat), módosítsák annak tartalmát!

2009. november 3.

A törvényben szerepelnie kell a fogyatékosügyi adatok gyűjtésére felhatalmazó rendelkezésnek, abból a célból, hogy a 2001. évi eredmények összehasonlíthatóak legyenek, és hogy a különböző fejlesztések folytatódhassanak az új statisztikák alapján.

Ha ezen adatok nem lesznek a birtokunkban a magyar fogyatékosügy fejlődését saját kezűleg fojtjuk vissza!

A Magyarország által ratifikált Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Egyezmény 31. cikkelye (Statisztika és adatgyűjtés) előírja a fogyatékosügyi adatok gyűjtését a megfelelő politikák kialakítása érdekében, ezen túlmenően azonban még egy fontos tételt tartalmaz, melyet a 2011. évi népszámlálás során is figyelembe kell venni.

A jelen hazai jogszabályokban szereplő fogyatékosság fogalma nem terjed ki a pszicho-szociális fogyatékossággal élő személyekre, így ha ezen társadalmi csoportra vonatkozó adatgyűjtéssel nem bővül a népszámlálás során érintett kör, akkor újabb évtizedekre vetjük vissza a társadalom fejlődését.

A magyar társadalom romló szociális helyzetében mind a mentálisan sérült, mind más fogyatékossággal élő emberek kizárása végzetes lépés lehet több tízezer állampolgár életére nézve.

Felhívom újra a parlamenti pártok képviselőinek figyelmét, hogy ne feledkezzenek meg döntéseik felelősségéről!

 dr. Kósa Ádám

Néppárti európai parlamenti képviselő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr691549501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása