07
04/2010
0

Súlyos mulasztásban a magyar kormány

"Súlyos és orvosolhatatlan mulasztást követ el a magyar kormány, ha nem jelöl civil magyar képviselőt az ENSZ égisze alatt működő Fogyatékossággal Élő Személyek Jogainak Bizottságába" – jelentette ki Kósa Ádám európai parlamenti képviselő (Fidesz). A néppárti politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy bár az Országos Fogyatékosügyi Tanács foglalkozott az új jelölt ügyével, eddig mégsem tudott dönteni. dr. Kósa Ádám sajtóközleménye

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöki posztját is betöltő Kósa Ádám emlékeztetett: "Magyarország négy éve – a világon másodikként – ratifikálta a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ egyezményt, ezért visszalépés lenne, ha elszalasztaná képviseletét a nagy presztízsértékű nemzetközi testületben". "A sikeres lobbizás érdekében május elejéig van értelme új jelöltet állítani, ez pedig a jelenlegi kormány felelőssége. Szégyenletes lenne, ha kiderülne, hogy egy emberi jogi szerződés ratifikálása csak marketingfogás volt” – figyelmeztetett a politikus.

A független szakértőkből álló Fogyatékossággal Élő Személyek Jogainak Bizottsága (Committee on the Rights of Persons with Disabilities - CRPD) a tagállamokban ellenőrzi az ENSZ egyezmény végrehajtását. A CRPD a nyolcvanadik állam, Franciaország ratifikálását követően idén tizennyolc tagúvá bővül. Tizenkét tagsági hely betöltéséről a harmadik részes állami konferencián döntenek szeptember elején New Yorkban, s emiatt mielőbb meg kell állapodni a jelenlegi magyar képviselő, Könczei György professzor decemberben lejáró mandátumáról is. "A magyar fogyatékkal élők közössége egységes abban, hogy egy civil szakértő lássa el Magyarország képviseletét" - hívta fel a figyelmet Kósa Ádám.

A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ egyezményben foglaltak teljesüléséről idén Magyarország készít jelentést, miközben a civil szervezetek árnyékjelentést nyújtanak majd be. „Hosszú távú következményekkel járhat, ha az országnak nem lesz képviselete ezen a fontos területen. Ez a jelenlegi kormány felelőssége” – figyelmeztetett Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr501901788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.