10
03/2010
0

Középpontban a munkahelyteremtés - EP-határozat az EU 2020 Stratégiáról - Őry Csaba és Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a Lisszaboni Stratégiát felváltani hivatott EU 2020 Stratégiáról szóló határozatát. A Magyar Néppárti Képviselőcsoport üdvözli a határozat elfogadását. A fideszes európai parlamenti képviselők szerint az új stratégia legfontosabb céljai a munkahelyteremtés és a kis- és középvállalkozások támogatása kell, hogy legyenek.

Őry Csaba fideszes európai parlamenti képviselő, az EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának néppárti koordinátora szerint a Magyar Néppárti Képviselőcsoport sikerként könyvelheti el, hogy számos javaslat a delegáció kezdeményezésére került bele a határozatba. Ilyen többek között a kohéziós politika, vagy a közös agrárpolitika fenntartásának szükségessége, továbbá a fogyatékosság ügyének uniós döntéshozatali szintre emelése.

Őry szerint a stratégia legfontosabb céljaiként a munkahelyteremtést és a kis- és középvállalkozások támogatását kell kitűzni. A néppárti politikus üdvözölte, hogy az új stratégiának is integráns részét képezi a kohéziós politika és a közös agrárpolitika, mely támogatási rendszerek kiemelten szolgálják az európai polgárok érdekeit. Őry Csaba szerint a szolidaritás elvének fényében az új stratégiának az EU összes régiójának az érdekét kell szolgálnia, hiszen a belső kohézió által az Unió egészének versenyképessége nő. A politikus szerint fontos feltétel, hogy a stratégia számszerű célkitűzéseket tartalmazzon a kohéziós politika területén is.

A gazdasági válság következményeire megoldást kínáló cselekvési tervnek része kell majd legyen az is, miként segítenék a tagállamok a fogyatékossággal élő és az idős emberek munkaerőpiaci integrációját.

„A fogyatékosügy eddig nem szerepelt kiemelt területként az európai politikákban, a stratégia kapcsán azonban megnyílt a lehetőség a bizonyításra” – mondta Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő, az EP Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának tagja. A néppárti politikus már a stratégia előkészítése kapcsán felhívta a figyelmet: "be kell látni az idősebb munkavállalók nagyobb mértékű alkalmazásához a fogyatékos emberek társadalmi-és munkaerőpiaci integrációján keresztül vezet az út". A képviselő épp ezért óriási eredménynek tartja, hogy ez a szemlélet bekerült az EU 2020 Stratégiáról szóló határozatba, ami azt is kimondja, hogy az Európai Parlament várja azokat a javaslatokat, melyekkel segíteni lehetne a jelenleg hátrányos társadalmi csoportok munkavállalását.

A határozat elfogadása ugyanakkor még csak az első lépés, további egyeztetésekre van szükség az európai parlamenti frakciók, valamint az érintett uniós intézmények, az Európai Bizottság és az Európai Tanács között, hiszen a stratégia hatékony végrehajtásához számszerűsített célkitűzések kellenek. Mivel a Lisszaboni Szerződés nagyobb beleszólást enged az Európai Parlamentnek és a nemzeti parlamenteknek a közösségi döntéshozatalba, a többi uniós intézménynek ennek szellemében kell az új EU 2020 Stratégiáról szóló egyeztetéseket lefolytatnia.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr601829227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása