01
02/2010
0

Pécs, Essen, Isztambul – Európa Kulturális fővárosai 2010

Miért érdemes az idén ellátogatni Törökország legnagyobb városába, Isztambulba, a mediterrán hangulatú nyüzsgő egyetemvárosba, Pécsre vagy a német Ruhr-vidék fővárosába, Essenbe? Milyen programok várják az érdeklődőket? E kérdéseket tettük fel a városokat jól ismerő európai parlamenti képviselőknek abban a reményben, hogy bennfentes tippeket és ajánlásokat kaphatunk Európa e három szegletéről.

Pécs: város határok nélkül


A néppárti, fideszes Kósa Ádám „egy hagyományosan többnemzetiségű” városként jellemezte kérdésünkre a 30 ezer diáknak otthont adó egyetemvárost. „Minden itt élő, vagy egy darabig itt tartózkodó ember idehozza saját kultúráját, ami megteremti a város egyedi hangulatát. Ahogy a pályázat címe mondja: Pécs határtalan város” – mondta.

Pécsett „jazz- és a szimfonikus koncertek, színházi és bábszínházi előadások várják a felnőtteket és gyerekeket, és egymást érik a nemzetközi néptánc találkozók az évben. A város kosárlabda- és a vízilabdacsapata is izgalmas mérkőzéseket tartogat” – tette hozzá Kósa Ádám.

„Az elkövetkező hónapokban egy modern koncertterem és egy új kulturális negyed nyitja meg kapuit, míg a város arra számít, hogy mintegy egymillió látogatót vonz majd az egész évben zajló több száz rendezvény, fesztivál, kiállítás és koncert” – mondta Schmitt Pál, az EP alelnöke, és kulturális szakbizottságának tagja.

Essen: szén- és acélvidékből új metropolisz


„Essen és a Ruhr-vidék immár nem port lélegez többé” – mondja a német szociáldemokrata EP-képviselő Jens Geier. A város idei évi kulturális programja az egykori bányászvidék átalakítását jeleníti meg, és „a szokatlan helyeken megjelenő művészetek és kultúra új módszereivel kitapinthatóvá teszi a jövőt” – teszi hozzá.

A városban zajló kulturális események három meghatározó téma köré épülnek: a mitológia, a metropolisz és Európa – olvasható a város honlapján. „Ezek fonódnak össze és jelennek meg a képek, a színház, a zene, a nyelv, a kreatív iparágak és a fesztiválok segítségével. A Ruhr-mitológiát alapul véve, meg szeretnénk mutatni egy új metropolisz születését”.

Isztambul: „a kultúrák találkozóhelye”

„Isztambul Európa egyik legnagyszerűbb városa és a kultúrák találkozóhelye, amely Mozarttól Agatha Christie-ig bezárólag művészeket ihletett meg” – így Richard Howitt, brit munkáspárti EP-képviselő, az EU–Törökország parlamenti vegyes bizottság tagja.

„Isztambulnál nincs jobb hely ahhoz, hogy ráérezzünk Európa gazdag történelmére. Csak Rómához hasonlítható” – véli Andrew Duff, kelet‑angliai liberális képviselő.

„A program változatos és izgalmas, egymáson keresztül‑kasul átlépő kulturális műfajok a vizuális művészetektől, az építészeti örökségtől a hagyományos művészetektől kezdve a zenéig, az operáig, a filmig és az előadó művészetig, mindenki számára van valami, amit élvezhet és amiben részt vehet”  – mondja Richard Howitt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr411721411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.