11
01/2010
0

Keménykedésre készül az EP

 

Igen alaposan meg fogja vizsgálni az Európai Parlament (EP) a biztosjelöltek alkalmasságát – ez az akár fenyegetésnek is beillő mondat több EP-képviselő szájából is elhangzott az elmúlt napokban. A parlament szakbizottságaiban ma kezdődik a biztosjelöltek meghallgatása. 

Elsőként Janusz Lewandowskinak, a költségvetési posztra kiszemelt lengyel politikusnak kell szembenéznie a háromórás „kínvallatással”. A magyar kormány által jelölt Andor László szerdán kerül sorra a foglalkoztatási bizottságban. A 26 biztosjelölt meghallgatása a jövő hét keddig tart, majd az EP plenáris ülése egyetlen szavazással dönt a teljes biztosi testület alkalmasságáról. A meghallgatások során jó néhány jelölt kellemetlen pillanatokat él majd át. Sokuk múltjában van ugyanis olyan folt, amelynek tisztázása során a vele nem szimpatizáló EP-képviselők kínos kérdéseket tehetnek fel neki. Rumjana Jeleva bolgár jelölt, a humanitárius segélyek szétosztását felügyelő biztosi poszt várományosa például arra számíthat, hogy megkérdezik tőle, tudott-e férje állítólagos maffiakapcsolatairól. Firtatni fogják egyes EP-honatyák a cseh Stefan Füle bővítési biztosjelölt állítólagos kommunista múltját is. Nem lenne meglepő, ha hasonló kérdések merülnének fel a szociális és foglalkoztatási biztosi posztra pályázó Andor László esetében is. Várhatóan Günther Oettinger német jelölt sem ússza meg egykönnyen a meghallgatást. Az energiaügyi portfólió élére kiszemelt volt baden-württembergi miniszterelnöknek vélhetően számot kell adnia arról, hogy tartománya az ő irányítása alatt miért késlekedett a közösségi jog bizonyos elemeinek átvételével. Ezen túlmenően alighanem azt is megkérdezik majd tőle, hogy miért nevezte „a nemzetiszocializmus ellenfelének” egy 2007-es temetési beszédében azt a hivatali elődjét, aki éppen amiatt lépett vissza posztjától, hogy kiderült: a náci korszakban egyes kivégzések végrehajtásában közreműködött. Nem számíthat könnyű menetre a meghallgatások során Dacian Ciolos román jelölt, az agrárportfólió várományosa sem. Románia ugyanis tagsága első éveiben igen gyatrán használta fel az uniós pénzforrásokat, egyes támogatásokat fel is függesztettek – márpedig a legtöbb támogatást a közösségi büdzséből éppen az agrár- és vidékfejlesztési politika keretében osztják szét. Michel Barnier francia jelöltnek, a belső piaci és pénzügyi szolgáltatási portfólió élére kiszemelt volt külügyminiszternek pedig a szektor erőteljesebb állami megregulázása miatt aggódók kemény kérdéseire kell felkészülnie.

Világgazdaság

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr881672379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.