26
11/2009
0

Kiállítás a fogyatékosságtörténetről

2009. november 25.

Ez a különleges kiállítása bemutatja önöknek mindazon tényeket, amelyek  szükségesek ahhoz, hogy újraértékelhetők legyenek a fogyatékosságügy történelmi eseményei – mondta Kósa Ádám annak a vándorkiállításnak a megnyitóján, mely három helyszínen (Brüsszel, Strasbourg, Luxembourg) látható december 17-ig bezárólag.

 

 

Az európai parlamenti képviselő szerint a fogyatékossággal élő ember mindig is része volt a történelemnek és bár a legtöbben úgy gondolják, hogy az ipari forradalom valamennyiünk életébe általános javulást hozott, a fogyatékos emberek esetében ez nem volt igaz. Még inkább kiszorultakká és mellőzöttekké váltak – fogalmazott a képviselő. „Az ép test – ép lélek, mint fogalom többé nem értelmezhető egy idősödő társadalomban”.


– Valamennyi szélsőséges kormányzat csak tökéletesen egészséges embereket akart, így az 1920-as években a Bolsevikok kitalálták a “homo Sovieticus”-t, míg az 1930-as években a nemzetiszocialisták az árjaelméletet hirdették, a szintén tökéletesnek hitt közösségét.
Minden a tudomány nevében kezdődött, így nem meglepő, hogy az volt az elterjedt vélekedés a társadalomban, hogy a fogyatékosság nem fiatal-specifikus, hanem inkább az idősebbekre jellemző. Az igazság azonban az, hogy a 70 év feletti emberek körében a fogyatékossággal született emberek aránya csupán 4 százalék körül van.


Kósa Ádám rövid ismertetőjében kitért a jelenkorra is, és elmondta, a Lisszaboni Szerződés december elei hatálybalépése a fogyatékossággal élő emberek számára is nagy nap.  Tartalmazza ugyanis az eugenika tilalmát a demokrácia, a szabadság és a szabadságjogok védelme érdekében.
„A kiállítás segíteni fogja Önöket abban, hogy egy másik nézőpontból is láthassák a világot” – zárta beszédét a képviselő, majd ezekkel a szavakkal köszönt el: Most önökön a sor.

A fogyatékosságtörténeti vándorkiállítás 29 részből áll, melynek első 21 darabját egy amerikai fogyatékosügyi civil szervezet, míg az utóbbi nyolcat az Eötvös Lóránd Tudományegyetem készítette.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr391553765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.