24
11/2009
0

"Ellopják" a fogyatékkal élőktől a pénzt

Az érdekképviseletek szerint a megszorító intézkedések miatt megduplázódhat az állástalan fogyatékosok száma. A kormány 500 millió forintot zárolt a támogató szolgálatok működésére szánt összegből, és négy milliárddal kevesebb jut a munkaerőpiacra-kerülés segítésére szánt forrásból is.

A fogyatékkal élők foglalkoztatására elkülönített pénz zárolásával 2-3 ezer rászoruló megélhetése kerül veszélybe. Érdekképviseleteik azért is követelik a kormánytól az intézkedés feloldását, mivel azok a 20 fősnél nagyobb cégek, amelyek nem alkalmaznak fogyatékkal élőket, változatlanul fizetik az államnak a hozzájárulást.

"Ezt a teljes összeget, - több mint 4 milliárd forintot - zárolta a kormány. Erre azt is mondhatom, hogy ellopják, hiszen az egyik oldalról befizettetik a cégekkel, a 20 fő felett foglalkoztatott cégekkel, a másik oldalon meg nem jön ki ez a pénz" - mondta Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP Népjóléti Kabinetjének vezetője.

Hazánkban 600 ezer fogyatékos ember él. A siketek szövetségének az Európai Parlamentbe készülő elnöke szerint a megszorítások őket kivétel nélkül érinteni fogják.

"A fogyatékossággal élők vannak a legnehezebb helyzetben Magyarországon, és ők azok, akik a legjobban igénylik a segítséget. Ezek a megszorítások nagyon sok területen több milliárd forintot jelentenek. A rászorulók nem fogják megkapni azt a segítséget, amire az önálló élethez szükségük lenne" - közölte a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke, Kósa Ádám.

A fogyatékosok legnagyobb Győr-Moson-Sopron megyei szervezete már az idei pályázati támogatását sem kapta meg.

"A civil szervezetek egyre nehezebben tudnak talpon maradni, nagyon jó példa például az értelmileg sérültek egyesülete, amely a mai napig nem kapta meg az ÉFOÉSZ-tól pályázati úton megnyert összeget, mert a központunk sem tudta még aláírni a szerződést a minisztériummal, tehát nem tudjuk, mikor lesz ebből pénz" - nyilatkozta Tóth Jánosné, az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szövetség megyei elnöke.

A megyei önkormányzat saját szűkös forrásaiból folyamatosan segíti a fogyatékkal élők helyi civil szervezeteit, szerintük az elvonások árát duplán fizeti majd meg az állam, hiszen a rászorulók számára később - ha más formában is - de kénytelen lesz támogatást biztosítani.

(hírTV)

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr931549359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.