26
02/2010
0

Pazarol az állam

Hazánkban 600 ezer – 1 millió ember él fogyatékkal, elhelyezkedési esélyeik egyre kisebbek. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya mindössze fele, harmada a nyugat-európai átlagnak, pedig segítésük – a Fidesz szerint, sokszor csak hozzáállás kérdése.

A párt népjóléti kabinetjének vezetője úgy látja: bár a kormány csaknem 1 millió forintra emelte a munkaadók által fizetendő rehabilitációs járulék összegét, a jelenlegi szabályozás nem szolgálja a kitűzött célokat. Mint Soltész Miklós fogalmazott: „Összesen 10 milliárdot tüntettek el erről a területről, aminek a következménye az, hogy kürölbelül 10 ezer ember ember veszítheti el a munkáját az elkövetkezendő hónapokban, illetve hát ebben az évben.” A fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek ellátása a segélyezésre épül, ezt kell munka- és foglalkoztatás-központúvá tenni azok esetében, akiknek rehabilitációja eredményes lehet – vallja a Fidesz. Szalay Ferenc, a párt országgyűlési képviselő-jelöltje szerint: „Sokkal, de sokkal többet kéne ezzel a problémakörrel foglalkozni. Addig, ameddig kormányzati szintről elvonások jelentkeznek az ő foglalkoztatási kérdéseikben, az ő munkahelyeik megteremtése kapcsán, addig ez elég nehéz, ezért úgy gondoljuk, hogy tavasszal ebben a kérdésben is mélyreható változások kellenek, hogy bekövetkezzenek.”

Kósa Ádám, az Európai Parlament első hallássérült képviselője úgy látja, pazarol az állam, hiszen 7 év alatt duplájára emelték a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatását, mégis a felére csökkent a munkahelyek száma.


forrás: www.szolnoktv.hu
 

25
02/2010
0

Szlovénia törvénybe iktatja a fogyatékos emberek jogait

Hamarosan Szlovénia is elfogadhatja a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségéről szóló törvényt, miután januárban lezajlott a jogszabály társadalmi vitája.

A törvény foglalkozik egyebek mellett azzal, hogy senkit nem lehet fogyatékossága miatt diszkriminálni és, hogy miként kell egyenlő esélyeket teremteni az élet különböző területein. A személyes adatok védelméről, de a büntetőeljárások során felmerülő kérdésekről is szó esik.
A diszkriminációmentesség tárgykörében a törvény az alábbi eseteket kezeli:
- a hivatali ügyintézések
- a vak emberekkel történő kommunikáció
- a közintézmények látogatása
- a tájékoztatási kötelezettség és megkülönböztető jelzések használata
- az oktatáshoz, az egészséghez, az információhoz, a kulturális javakhoz és a tömegközlekedéshez való hozzáférés joga

A törvény kiemelkedő jelentősége, hogy megfogalmazza, a fogyatékossággal élő emberek társadalmi beilleszkedését segítő eszközökhöz való jogot, ami garantált pénzbeli támogatást jelent.
A mozgáskorlátozott emberek számára például lehetővé válik, hogy hat évente támogatáshoz jussanak annak érdekében, hogy elavult kerekes székeiket felújítsák és így képessé váljanak az önálló közlekedésre.
A siket és nagyothalló emberek számára telefonközpontot hoznak létre, hogy a közintézményekkel kapcsolatot tudjanak fenntartani, és megkapják a szükséges vagy kívánt információkat.

A törvény létrejöttét szinte minden fogyatékosügyi szervezet üdvözli, ugyanakkor például egy ljubljanai szervezett (YHD-Association for Theory and Culture of Handicap) a jogszabálytervezet kidolgozatlanságát bírálta. Szerintük ugyanis az nem terjed ki az élet minden területére, nem kezeli péládul a jelnyelvi tolmácsok, az értelmileg akadályozott emberek segítőinek helyzetét.
 
Forrás: www.enil.hu
 

25
02/2010
0

Slovenia - adopting the Law on Alignment of Opportunities for Persons with Disabilities

Slovenia is in the process of adopting the Law on Alignment of Opportunities for Persons with Disabilities. The deadline for public debate and suggestions expired in January 2010.

The Law covers the following areas:

- Prohibition of discrimination on grounds of disability;

- Measures to equalize opportunities for persons with disabilities, setting grounds for their responsibilities and obligations;

- Procedures in disputing cases of discrimination based on disability;

- Database management and data protection;

- Penal provisions.

22
02/2010
0

Levél az Egészségügyi Minisztériumnak

Terjed a szakmaiatlan hallókészülék kiszolgálás az országban miután rendezetlen a törvényi szabályozás. Gyógyszertárak, optikák sarkában kialakított, társalgókban „berendezett” helyiségekben fogadják a siket és nagyothalló ügyfeleket, ami akár káros következményekkel is járhat. Kósa Ádám ezért írásban fordult az Egészségügyi Minisztérium illetékes szakállamtitkárságához.

A néppárti európai parlamenti képviselő többek között azt kifogásolja, hogy a hallókészüléket forgalmazó szaküzlet számára nincsenek meghatározva a tárgyi és személyi feltételek, ezért a páciensek fogadása olyan körülmények között zajlik, ami megkérdőjelezi a szakmaiságot is.
„Szükséges előírás kellene, hogy legyen a páciensek külön helyiségben történő vizsgálata, illetve a hallókészülék illesztése, és az illesztés eredményességének ellenőrzése, valamint a szociális helységek megléte. Ezt azonban a jeleneg előírt 20 négyzetméteren korrekt módon biztosítani fizikai képtelenség” – fogalmazott Kósa Ádám.

süti beállítások módosítása