12
02/2010
0

A fogyatékosság ügye a közszolgálati médiában

2010. február 9-én lezajlott A fogyatékosság ügye a közszolgálati médiában szakmai tanácskozás. A fórumon részt vett többek között a Magyar Televízió, a Duna Televízió, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa, az Országos Rádió és Televízió Testület, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa, valamint a Helyi Rádiók Országos Egyesülete.

Bevezetőjében Liling Tamás, a Nonprofit Média Központ Alapítvány ügyvezetője felidézte a 2009 decemberében a Magyar Rádió elnökéhez intézett nyílt levelet, melyet 141 magánszemély és 60 szervezet írt alá. A nyílt levél az Élhető világ c. műsorrovat megszüntetése kapcsán a Magyar Rádiónak a fogyatékosság ügyének megjelenítésével kapcsolatos elképzeléseire, terveire kérdezett rá. A szakmai fórum résztvevői elolvashatták a tanácskozáson magát sajnos nem képviseltető Magyar Rádió elnöke, dr. Such György levelét, melyben a BBC gyakorlatára hivatkozva a fogyatékosság és a fogyatékossággal élő emberek integrált megjelenítése mellett foglalt állást.

Dr. Gubucz Ágnes, az MTV ombudsmanja részletesen ismertette a vonatkozó jogszabályi előírásokat, valamint néhány, az MTV által is elfogadott alapelvet: műsorokat a fogyatékossággal élő emberekről nekik is kell készíteni, kiemelt cél az integráció fokozása, valamint a tájékoztatás kiegyensúlyozottságának biztosítása. Az ombudsman kitért az MTV konkrét gyakorlatára is. Eszerint szakmai (szegregált vagy koncentrált) műsort sugároz - Sorstársak -, de emellett a reggeli, illetve délutáni stúdióműsorok integráltan is foglalkoznak a fogyatékossággal élő embereket érintő témákkal. Kiemelte, hogy az MTV az átlagot tekintve teljesíti a napi két óra feliratozott műsor közvetítésének követelményét, ugyanakkor hiányos és fejlesztendő területként említette a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatását a Magyar Televízióban.

Nyuli Tamás, a Duna Telvízió elnökségi irodavezetője Magyarországon egyedülállónak nevezte a Duna TV feliratozási gyakorlatát. 2008 novembere óta a Duna Tv több mint 80 000 perc műsoridőt feliratozott, kezdetben filmeket és sorozatokat, később napi hírműsorokat és háttérműsorokat is. A hanganyagok begépelését az utóbbiak esetében vak munkatársak végzik. A Duna TV képviselője hangsúlyozta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével fenntartott együttműködést, valamint a Felelet az életnek c. adás magas szakmai színvonalát.

Az Állampolgári Jogok Országggyűlési Biztosa Hivatalát képviselő dr. Borza Beáta főosztályvezető elmondta, hogy az elmúlt év folyamán az ombudsmani hivatal kiemelt projektben foglalkozott a fogyatékossággal élő emberek helyzetével. A főosztályvezető szerint valóban szükséges egyfajta struktúraváltás a közszolgálati médiumok műsorpolitikájában, ami biztosítja az integrált műsorok felé való elmozdulást. Véleménye szerint azonban ennek az útnak egyelőre az elején vagyunk, s amíg a pozitív diszkrimináció nem válik evidenciává a hazai társadalom valamennyi rétege számára, addig nem szabad csökkenteni a kommunikációt és az együttműködést, illetve a megértést segítő felületeket.

Dr. Timár János, az Országos Rádió és Televízió Testület tagja felszólalásában kiemelte a közmédiumok közműsorszolgáltatási szabályzatainak jelentőségét, illetve az ezek összehangolásából adódó lehetséges előnyöket. Kiemelte az ORTT szerepét egy viszonylag egységes rendszer biztosításában, ezen a területen azonban még számos tennivaló akad. Ugyancsak felhívta a figyelmet a közmédiumok mellett működő kuratóriumok szerepének, valamint a létező jogszabályi előírások betartatásának fontosságára. Timár János beszámolt arról, hogy az ORTT kiemelt figyelmet kíván szentelni a fogyatékossággal élő emberek ügyének, ezért saját szervezetén belül megtette a szükséges lépéseket a téma rendszeres és szervezett napirenden tartása érdekében.

dr. Hegedüs Lajos, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa elnöke szerint elsősorban nem jogszabályok érvényesülésének kikényszerítéséről, hanem társadalmi szemléletváltásról kellene beszélni. Kiemelte, hogy Magyarországon a lakosság mintegy 10%-a közvetlenül, 20-25%-a pedig közvetve, családtagként érintett a fogyatékosság kérdése által. Dr. Hegedüs Lajos szerint a réteg-, illetve integrált műsorok nem egymást kizáró elemei a közszolgálati médiának, s a rétegműsorok megtartása, illetve erősítése mellett számos érv sorakoztatható fel.

A Helyi Rádiók Országos Egyesülete nevében Virágh Ildikó (Vörösmarty Rádió, Székesfehérvár) fejtette ki a közösségi médiumok és a fogyatékossággal élő emberek szervezetei közti kommunikáció, illetve a lokális tájékoztatás jelentőségét.
A szakmai tanácskozáson jelen volt a Parlament Szociális, ifjúsági és családügyi bizottságának elnöke, Vidorné dr. Szabó Györgyi, illetve alelnöke Soltész Miklós is. Mindkét politikus hangsúlyozta a téma fontosságát, illetve a szegregált műsorok és a társadalmi szemléletváltás jelentőségét. A fórum hozzászólói egyetértettek abban, hogy a fogyatékosság ügyének jelenlegi hazai helyzete nem engedi a szegregált (koncentrált) műsorok feladását. Ehhez hosszú út vezet, melyen a magyar társadalom épp csak elindult. A fórum résztvevői kiemelték a fogyatékos emberek alkalmazására irányuló jelentős igényt, illetve ennek szimbolikus és anyagi jelentőségét. Ugyancsak szó esett a digitális technológiák adta lehetőségek kiaknázása, a médiatörvény ügyének előrevitele, a hallgatói visszacsatolások fokozott monitorozása és figyelembe vétele, a fogyatékos üggyel foglalkozó műsorok adásideje és a kuratóriumok szerepének jelentőségéről, valamint a hazai szakújságíró képzés mennyiségi és minőségi mutatóinak nagymértékű javítására irányuló igényekről.
A fórum résztvevői kifejezték az együttgondolkodásra és a közös szakmai munka folytatására irányuló szándékukat, így a közeljövőben létrejön az az egyeztető fórum, illetve műhelymunka-csoport, mely a fogyatékosság ügyének a közszolgálati médiumokban való előrevitelét tűzi ki célként.

Forrás: www.betegszoba.hu

11
02/2010
0

MEP Ádám Kósa speaks to Independent Living News!

Hungarian lawyer, Ádám Kósa, is the first deaf person and sign language user to be elected to the European Parliament. On top of this success in June 2009, he has also recently been nominated as President of the European Parliament's Disability Intergroup. The re-established Intergroup was launched with a New Year's Cocktail in Brussels on the 27th of January. At the launch, the Intergroup also presented the Disability Pact for 2011 - 2021, proposed by the European Disability Forum (EDF). MEP Ádám Kósa has answered the following questions for readers of Independent Living News!

What made you decide to pursue politics?

In January 2009, the Hungarian EPP- ED Group asked me if I would accept to be a candidate to the European Parliament or not. After a short pondering, I decided that this opportunity could not be missed in the name of the Hungarian community of disabled persons. But apart from this, my only aim has always been to represent disabled people (and of course, the deaf community) according to my best knowledge.

What has been the biggest challenge for you as a deaf person in your career?

To finish university!

How did it feel to be the first person to address the European Parliament in sign language?

It was great and as it was historical in its own way, it made me think over my life.

11
02/2010
1

European 112 Day celebrated all over Europe

11th February 2010 marks the second edition of the European 112 Day. The emergency number 112 is common to all 27 countries of the European Union and is used to contact emergency services free of charge. MEP Adam Kósa also attracts attention to the service of the association.

While the surveys have shown that more than 9 out of 10 Europeans are positive towards the creation and existence of this life saving number, still 3 out of 4 are unaware of these 3 digits that could save their lives when in need of reaching the police, ambulance or fire services. Therefore, events to promote the knowledge and good use of 112 are organised today in several European cities from Portugal to Finland and from Belgium to Bulgaria.

The European Parliament has been launching a series of initiatives* to disseminate the information during the last months and is also celebrating the European 112 Day. “Having access to the European Emergency Number 112 is every European citizen’s right; informing about this right is my role as Member of the European Parliament who was elected to represent the voice and work for the best interest of citizens”, commented Adam Kosa, Member of the European Parliament and President of the Disability Intergroup.

Additionally, a three-year project named REACH112, partially funded by the European Commission, is running in five countries. It will deploy a new text/voice/video communication solution to allow thousands of people to communicate in video, voice and text simultaneously, with special focus on disabled people.  The project will also offer access to relay services to help connect users with different abilities to others and will also provide access to the emergency services. "The REACH 112 project initiative will provide modes of communication to find a way to communicate in each situation, may it be with a live real-time text conversation, with sign language, with lip reading, with voice or with any simultaneous combination of these modes. This will also be a major step ahead for persons with disabilities in the equality to access emergency services in a society designed for all", he added.
“Please remember to teach 112 to your children: 112 is 1 mouth, 1 nose and 2 eyes!”, he concluded.

 

10
02/2010
0

Új lehetőség a fogyatékos emberek életkörülményeinek javítására

Elmozdult holtpontjáról az európai uniós szabályozás, mely eddig gúzsba kötötte a fogyatékossággal élő embereket ellátó nagy állami intézmények ésszerű átalakítását. Az Európai Parlament február 9-én tárgyalta az Európai Regionális Fejlesztési Alapról szóló (1080/2006/EK) rendelet szabályainak, a marginalizált közösségeket segítő, lakáscélú intézkedések támogathatóságával kapcsolatos módosítását.

Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő a tegnap késő esti vitához fűzött hozzászólásában reményét fejezte ki, hogy a kérdéses rendelet módosítása új irányú fejlesztéseket indíthat meg. Véleménye szerint üdvözölendő, hogy mindezt az Európai Bizottság, és az Európai Tanács is támogatja.

A néppárti politikus felhívta a figyelmet, hogy a nagy állami intézményekben összezsúfolódott, nyomorgó értelmi és egyéb sérültek számára végre elérkezhet az idő, hogy javuljanak életkörülményeik. A képviselő véleménye szerint megvan az esély arra, hogy az ódon, fűthetetlen, lepusztult állapotban lévő kastélyépületekből kisebb, családiasabb, emberibb közösségi épületekbe költözhetnek.  "A fogyatékos embereket érintő fejlesztések tekintetében a magyar kormányzat eddigi átláthatatlan és hiteltelen pénzügyi politikája mellett eddig a jogi szabályozás is hátrányos volt" - hangsúlyozta.

Kósa Ádám szerint, a szóban forgó rendelet módosítása után a magyarországi múlt századbeli, lerobbant kúriák és ma már lakóépületnek is fenntarthatatlan ingatlanok új funkcióval tölthetők meg. "A korábban megbukott kastély-programok helyett, melyek során több száz, akár több ezer ember maradt máig előnytelen helyzetben, néhány éves távlatban új tervek és új fejlesztések születhetnek" - fogalmazott a fideszes képviselő.

A politikus kiemelte, hogy a fogyatékos emberek érdekvédelmi szervezeteinek régi követelése, hogy például turisztikai, vidékfejlesztési programok révén – és nem csak "szociális" célzatú fejlesztésekre – támogatáshoz lehessen jutni úgy, hogy a régi, de hasznosítható épületeteket valóban értékes funkcióval tölthessék meg, értelmes, a gazdaság számára is hozzáadott értékű, integrált szemléletű fejlesztési célokkal.

A néppárti képviselő reményét fejezte ki, hogy egy új fejlesztési politikával azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyekre az Európai Regionális Fejlesztési Alap rendeletének várható módosításával lehetőség nyílik, a mindenkori magyar kormány felelősen kihasználja majd. "Ebben a kérdésben is számítok az összefogásra" - jelentette ki a Kósa Ádám.
 

09
02/2010
0

Újra munkában Európa

Az Európai Néppárt Képviselőcsoportjának sajtóközleménye A Fidesz európai néppárti képviselői támogatták az Európai Bizottság kollégiumának mai, európai parlamenti jóváhagyását. Ezzel a megerősítéssel a második Barroso-bizottság hivatalosan is megkezdheti munkáját. Az Európai Parlament mai döntésével valamint a Lisszaboni Szerződés tavaly decemberi hatályba lépésével az Európai Unió egy új, aktív és dinamikus korszakába léphet.

Az intézményi viták lezárultak, Európa így minden erejével az európai polgárok valós problémáira kell, hogy koncentráljon. Vissza kell nyerni a polgárok bizalmát az európai szolidaritás erősítésével.

A fideszes európai parlamenti képviselők szerint a Bizottság legfontosabb feladata a munkahelyteremtés előmozdítása valamint a kis- és közepes vállalkozások hatékony támogatása kell, hogy legyen. Ezen célok megvalósítása, valamint gazdasági válságból való kilábalás és a globális kihívások kezelése érdekében, akárcsak Magyarországnak, Európának is egységes és erős vezetésre van szüksége.

A Fidesz Európai Néppárti Képviselőcsoportja üdvözli, hogy az elkövetkező, Európai Unió jövőbeni gazdasági arculatát meghatározó időszakban az Európai Néppárt vezető szerepet játszik. Mindhárom uniós csúcsintézmény, az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke is néppárti politikus. A második Barroso-bizottság 27 tagja közül 13 szintén európai jobbközép pártok delegáltja.

Tekintettel a jobbközép pártok vezető európai szerepére, a tavaszi országgyűlési választások után várhatóan felálló Fidesz-kormány révén különös lehetőség nyílik Magyarország számára uniós kapcsolatrendszerének erősítésében és a nemzeti érdekeinek eddiginél hatékonyabb védelmében.
 

09
02/2010
0

Ma szavaznak a képviselők a Bizottságról

A biztosi kollégium bemutatásával és annak programjával kezdődik ma az Európai Parlament strasbourgi ülése. A képviselők délután szavaznak az új Bizottságról, melyben Magyarországot Andor László a foglalkoztatás- és szociális-ügyi biztos jelölt képviseli.

Ma délután kettő órakor szavaz az Európai Parlament az új Európai Bizottság megerősítéséről Starsbourgban. A Parlamentben a leadott szavazatok egyszerű többségére (50 százalék + 1 szavazatra) lesz szükség a Bizottság jóváhagyásához.

Jean Marinescu román néppárti képviselő egy február 3-i sajtóbeszélgetésen azt jósolta, hogy a második Barroso-bizottság az elnöknél is nagyobb többséggel fog majd átmenni a jövő heti parlamenti szavazáson. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a nagy frakciók kívánságai teljesültek a Bizottság összetételével kapcsolatban, így nincs okuk rá, hogy elhúzzák a procedúrát.

José Manuel Barroso ma reggel mutatja be a biztosi kollégium tagjait és annak programját az Európai Parlament plenáris ülésén, és külön kitér a Parlamenttel a napokban megkötött intézményközi megállapodásra is. Az erről a megállapodásról szóló parlamenti határozat megszavazását követően a plenáris egy órára felfüggeszti ülését, hogy időt adjon a szavazás előtti konzultációkra a frakcióknak, mielőtt sor kerülne a Bizottság jóváhagyásáról tartandó voksolásra.

„A biztos jelöltek meghallgatása legszebb fényében mutatta meg az európai parlamenti demokráciát. A biztosi testületről tartandó parlamenti szavazással rendkívül fontos pillanathoz érkezünk” – jelentette ki múlt héten Jerzy Buzek, a Parlament elnöke.

BruxInfo Portál/ kosaadam.hu
 

08
02/2010
0

Warning for EC

Adam Kósa brought on the European Commission’s two defaults in his one-minute speech to the presidency of the European Parliament and it’s president Jerzy Buzek.

MEP Kósa said, while to make the communication more fluent between the European Union’s institutions is a common aim, the EC hasn’t responded or responded with lateness his questions.  

Kósa has lodged in a written question together with MEP Csaba Őry on the 30th of November about the wage subcidies of disabled employees. The answer of the Commission still hasn’t got in, any the less that there are six months for it as the regulation says.

It’s memorable that the two hungarian MEP took exception to a regulation of the Commission which came into force on the 1st January 2009. This intensifys the removal of disabled people. The effect is more solicitous this year when the consequences of the crisis will deepen.
 

08
02/2010
0

Figyelmeztetés az EB-nek

Az Európai Bizottság két esetben történt mulasztását tette szóvá Kósa Ádám az Európai Parlament elnökségéhez és Jerzy Buzek elnökhöz intézett egyperces felszólalásában.

A néppárti európai parlamenti képviselő elmondta, miközben cél, hogy az Európai Unió intézményei közötti gördülékeny legyen a kommunikáció, az Európai Bizottság késéssel vagy nem válaszolta meg a hozzá intézett írásbeli kérdéseit.
Kósa Őry Csaba képviselőtársával még 2009. november 30-án nyújtott be a Bizottsághoz írásbeli kérdést a fogyatékossággal élő munkavállalók bértámogatására vonatkozóan. Válasz a mai napig nem érkezett, miközben arra a szabályzat szerint 6 hét áll rendelkezésre.

Emlékezetes a két magyar képviselő azt kifogásolta, hogy a Bizottság egy 2009. január elsejétől életbe lépett rendelete erősíti a megváltozott munkaképességű alkalmazottak elbocsátását. Ez különösen az idei évben aggályos, amikor valamelyest intenzívebb lesz a gazdasági válság hatása. Őry Csaba és Kósa Ádám a rendelet módosítása érdekében és a fogyatékossággal élő munkavállalók foglalkoztatására szánt pénzügyi alapok felhasználásának vizsgálata céljából nyújtott be írásbeli kérdést.
 

süti beállítások módosítása