22
05/2010
0

Nyolc terület, melyeken a szociális biztonság nyugszik

A szociális biztonság területén nyolc kiemelt rész köré fonja programját az Orbán-kormány: a családok erősítése és a gyermekvállalás támogatása, az idősek tisztelete, megbecsülése és biztonsága, a fogyatékossággal élők helyzetének javítása, a szociális, gyermekjóléti szolgáltatások fejlesztése, a cigányság körülményeinek javítása, beilleszkedésük elősegítése, a nyomor enyhítése, az otthonteremtés, a lakhatás támogatása, végül az ifjúság és a sport.

A kormányprogram nyolc nagy területet jelöl meg, amelyeken a szociális biztonság nyugszik. A családok és a gyermekvállalás támogatásakor arra törekszenek, hogy a gyermekvállalás ne legyen szegénységi kockázat. A munkaerőpiac nem lehet akadálya annak, hogy a családok annyi gyereket vállaljanak, amennyit szeretnének – olvasható a programban, amely hatékony napközi gondozást, a szünidők idején felügyeletet és pihenést tervez a gyerekek számára. Emellett azt tervezik, hogy fokozottan elismerik azoknak a szülőknek, családoknak többletteljesítményét, amelyek a nemzet gyarapodásához, a szociális piacgazdaság fenntarthatóságához gyermekek nevelésével is hozzájárulnak.

Időseket szolgáló politika

Az időseket szolgáló politika lesz a szociális biztonság egyik sarokpillére – ígéri a kormányprogram. Ez a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését is jelenti. Fontos cél, hogy megőrizzék az idősek aktivitását. Az idősek napi megélhetési gondjainak enyhítése mellett arra is figyelni fognak, hogy a családok generációs együttélése ismét visszanyerje létjogosultságát a társadalmi együttélésben, az otthonban élők számára pedig megteremtik a személyre szabott szolgáltatásokat - áll a programban.

Kiszámíthatóság a fogyatékossággal élők esetében

A fogyatékossággal élők esetében kiszámíthatóságot akar a következő kormány, amely kidolgozza, hogy az oktatási rendszer minden szinten alkalmas legyen a speciális igények kielégítésére. Segélyközpontúság helyett munka- és foglalkoztatás-központú ellátást szeretnének. A szociális és gyermekjóléti ellátásokban vissza kell állítani itt dolgozók megbecsülését, a gyermekeknek célzott eljárásmódok elsajátításának lehetőségét és az ezekhez közvetlenebb hozzájutást kell támogatni a program szerint.

A cigányság problémáit nemzeti ügyként kell kezelni

A cigányság problémáit nemzeti ügyként, s nem pusztán szegénypolitikaként kell kezelni - olvasható a következő alfejezetben. A célok közt található az is, hogy felelős társadalompolitikai válaszok kellenek, megállítva a ma népszerű bűnbakképzést. Emellett a tanulás-munka kiemelkedési útját választhatóvá tenni, a cigányság társadalmi beilleszkedésének lelki és fizikai akadályait lebontani.

További leszakadás megakadályozása

A nyomor enyhítése érdekében a további leszakadás megakadályozása az egyik cél, a másik a banki és közüzemi tartozást felhalmozók lakhatásának megoldása a kormányprogram szerint. Megoldási lehetőségként említi a program az adományok áfamentességének visszaállítását, a jómódúak adományozási kedvének visszaállítását. Az ifjúsági politikában fontos tényezőként említi a program a tanárok megbecsülésének és tekintélyének helyreállítását. Az államnak kiemelt szerepet kell vállalnia a testnevelési óráktól a szabadidős sportok, a tömegsport támogatásán át a gazdasági ösztönzők kialakításáig.

(FH)
 

21
05/2010
0

Elmarasztalták Magyarországot, mert kizárt egy fogyatékos szavazót

A választójog megsértésének ítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy Magyarországon automatikusan levettek a választásra jogosultak listájáról egy cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló személyt.

A szóban forgó esetben a panaszos, Kiss Alajos tényleges képességeinek figyelembe vétele nélküli, automatikus korlátozás alapján vesztette el választási részvételi jogát, amit a bíróság - a ítéletről kiadott sajtóközleménye szerint - nem tud elfogadni.

A bíróság 3 ezer eurós kártérítést ítélt meg a panaszosnak nem anyagi jellegű kárának ellensúlyozására.

(MTI)

20
05/2010
0

Csak együttgondolkodva lehet változtatni

Kósa Ádám néppárti, európai parlamenti képviselő (Fidesz) az EU tagállamok fogyatékosok ügyének kezeléséért felelős minisztereinek informális találkozójára kapott meghívást, mint az Európai Parlament Fogyatékosügyi Munkacsoportjának elnöke. A Spanyol Elnökség szervezésében május 19-én, Zaragozában megrendezett találkozó fő célja, a Fogyatékos Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény és a hozzá kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyv aktualitásainak megvitatása volt. /dr. Kósa Ádám sajtóközleménye/

Remélhetően a magyar soros EU elnökség idejére (2011) minden EU tagállam ratifikálja az ENSZ egyezményt – mondta Kósa Ádám az informális találkozón. A Fogyatékosügyi Munkacsoport elnöke szerint a tagállamok elkötelezettek a fogyatékosság kezelésében, azonban az idősödő társadalom ügye, amelynek tagjai potenciálisan fogyatékossá válhatnak, olyan további megoldandó helyzetekre is rávilágít, amelyekben konkrétabb előrelépésre lenne szükség.

„A jelenleginél komolyabb eredményeket kell elérni annak tudatában, hogy az elveket mindenhol nehéz zökkenőmentesen, társadalmi felháborodás nélkül átültetni a gyakorlatba” – fogalmazott Kósa. Az ENSZ egyezmény kapcsán hangsúlyozta azt is, hogy a végrehajtás sikere nagyrészt a nyomon követésen múlik, ezért minden olyan intézkedést meg kell tenni, ami igazolja és alátámasztja a szükséges döntéseket és beruházásokat ezen a területen. Kósa emellett javasolta azt is, hogy az Európai Bizottság mostantól a Fogyatékosügyi Munkacsoporttal is tárgyaljon a fogyatékosság kezelésének ügyében.

A találkozón Viviane Reding az Európai Bizottság alelnöke, a jogérvényesülésért és az alapvető jogokért felelős uniós biztos, valamint Trinidad Jimenez Garcia-Herrera spanyol szociális miniszter, Kósa Ádám álláspontjával egybehangzó véleményt fogalmazott meg, miszerint bár az elvi támogatás mindenkiben megvan, de a megvalósítás egyes tagállamoknál akadozik.

A néppárti képviselő ma délelőtt, a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának kérdéseiről, illetve a fenntartható gazdaság érdekében, a munkaerő-piaci bevonásuk nélkülözhetetlenségéről tart előadást. Kósa szerint a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos intézkedésekre, elsősorban az akadálymentesítésre és az egyenlő esélyű hozzáférés megteremtésére, az Európai Unió tagállamainak már nem sok ideje maradt. Az idősödő társadalom miatt ugyanis egyre többen lesznek azok, akik ezen szolgáltatások megléte nélkül az élet több területéről kirekesztődnek.

20
05/2010
0

By thinking together it can be changed

As the president of the Disability Intergroup hungarian Deaf Mep Adam Kósa was intvited to participate on the Informal Meeting of Ministers responsible for disability policies. The meeting organised by the Spanish Presidency of the European Union took place in Zaragoza (Spain) on 19th May 2010. The aim of this meeting was to learn the current situation of the implementation of the United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities, and the contributions of the new European Disability Strategy.

/Adam Kósa's press release/

Hopefully by the Hungarian Presidency (2011) every member state of the European Union will ratify the UN convention, said Mr Kósa on the Informal Meeting of Ministers. President of the Disabilty Intergorup set out the commitment of states about disability, otherwise the question of aging society, of which members are potential disabled people, lighten issues in what more concrete leap forward has to be done.

„We have to reach more serious results being in the conscious of the thing, that principles are difficult everywhere to be translated to practice without public indignation”, he said.

About the UN convention Mr Kósa stressed, „the success of implementation is mostly up to proper monitoring activity. That’s why all actions confirming the decisions and investments, have to be done.”

Mr Kósa also proposed, the European Commission should confer with the Disability Intergroup in all questions of disability to deal with at EU level. 

The vice-president of the European Commission, Viviane Reding and spanish social minister Trinidad Jimenez Garcia-Herrera were in common with Mr Kósa on the fact that the implementation of the UN Convention seems to have difficulties in some member states.

The first deaf MEP via sign language gave a lecture on questions in employment of disabled people and about their labour market integration in favour of sustainable economy. According to Mr Kósa, member states have been pushed for time to do actions for disabled people, like accessability and equal rights. By reason of aging society without these services a lot of people will be excluded from the daily life.

 

süti beállítások módosítása