16
06/2010
0

Kastélykiváltási programok az Európai Bizottság támogatásával

Elkötelezte magát az Európai Bizottság alelnöke, hogy az ún. kastélykiváltási programot a strukturális politikáknál a kiemelt és integrált politika részévé fogja tenni. Viviane Reding azt követően fogalmazta meg ezt a célkitűzést, hogy az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén Kósa Ádám kérdést intézett a Bizottsághoz a kastélyépületek kiváltásának akadályairól. dr. Kósa Ádám sajtóközleménye

Elsősorban Kelet-Európában jellemző, hogy az Európai Strukturális Alapokat a régen államosított kommunista kastélyok renoválására vagy új intézmények építésére használják – emlékeztetett Kósa Ádám európai parlamenti képviselő (Fidesz) a Bizottsághoz intézett kérdések órájában. A néppárti politikus a kastélyépületek kiváltásával kapcsolatban kifejtette: problémát jelent, hogy a korábban itt élő fogyatékos emberek életkörülményei a kiköltöztetés után sem javultak, miközben hatalmas pénzeket költöttek el a programokra. „További rendellenesség, hogy a forrásokat csupán a kastélyok felújítására fordították, hasznosításuk azonban elmaradt és alig létesültek lakóotthonok” – hívta fel a figyelmet Kósa.

Viviane Reding, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős európai biztos a kastélykiváltási programmal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a pénzek felhasználása során olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a munkahelyteremtés, illetve az épületek környezetének fejlesztése.  Kósa Ádám üdvözölte a biztos elkötelezettségét, azonban a politikus úgy látja, hogy azok a tagállamok – különösen Magyarország – ahol számtalan múlt század eleji, jelenleg funkció nélküli kastélyépület található, a Bizottság közreműködése nélkül nem tudnak költséghatékony megoldást találni az épületek funkcióval való megtöltésére. 

 

Háttér: 2010 márciusában Kósa Ádám is részt vett azon a brüsszeli konferencián, melynek témája az Európai Unió pénzügyi alapjainak felhasználása volt a fogyatékkal élők intézeti elhelyezésének biztosításával kapcsolatban. A rendezvényen elhangzott, hogy a nem kormányzati szervezetek aggályosnak találják azt a gyakorlatot, hogy az Európai Strukturális Alapokat a fogyatékkal élők számára tartós lakóhelyként szolgáló, már meglévő intézmények renoválására, vagy új intézmények építésére használják, megsértve ezzel e polgárok jogait. A téma fontosságára utal, hogy az Európai Koalíció a Közösségi Életért által rendezett konferencián az Európai Bizottság is részt vett.

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaadam.blog.hu/api/trackback/id/tr172086655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása